Vil ha helsepolitikken ut av styrerommene og inn i Stortinget

Høie med «New Public Management»-angrep på Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) duellerte i dag med mannen mange mener kommer til å overta jobben hans dersom regjeringen er borgerlig etter valget: Helsepolitisk talsmann i Høyre Bent Høie.

I Dagbladets valgbod i dag kom helsedebatten mellom de to til å dreie seg mye om organisering. Høyre vil avvikle de fem regionale helseforetakene, Ap vil beholde dem.

- Vi mener den «New Public Managment»-tenkningen Arbeiderpartiet viste da de først innførte denne reformen, er feil. Da flyttet de viktige beslutninger inn i foretaksstyrene. Det samme hører vi fra helseministeren nå, sa Høie.

New public management (forkortet NPM) brukes som betegnelse på en reformbølge som siden 1980-tallet har hatt som mål å effektivisere offentlig sektor ved hjelp av styringsprinsipper fra privat sektor.

Støre er - ikke overraskende - rykende uenige med sin kollega. 

- Høyres-forslag innebærer mer markedstenkning i sykehusene, alle fagfolk ber om mindre, sa han.

Vil flytte politisk makt Høie gjentok flere ganger i debatten at Høyre vil gi mer selvråderett til de enkelte sykehusene og flytte politisk makt ut av foretaksstyrene og inn «der den hører hjemme», nemlig Stortinget. Han framholdt at fagfolk beklager at det er flere «glavalag» mellom sykehusene og de ansvarlige politikerne. Når Høyre foreslår å legge ned de regionale sykehusforetakene, er det for å fjerne det tykkeste glavalaget, hevdet Høie.

DUELL: I dag møtte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) Høyres helsepolitiske talsmann, nestleder Bent Høie, til helsedebatt i Dagbladets valgbod. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DUELL: I dag møtte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) Høyres helsepolitiske talsmann, nestleder Bent Høie, til helsedebatt i Dagbladets valgbod. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke det blir mindre diskusjon med vår modell, men befolkningen vil være trygg på hvem som har ansvaret, sa Høie.

Støre avviste på sin side at de regionale helseforetakene gjør at regjering og Storting ikke har et tilstekkelig fast grep på rattet:

- Det er betydelig politisk styring over helsesektorene, eksempelvis må alle investeringer over 500 millioner til Stortinget, sa Støre.

- Bruker hjerte og hode Den sittende helseministeren mener dessuten at Høyres forslag innebærer en massiv sentralisering av dagens helse-politikk.

Han viste til at de regionale heslseforetakene også avgjør i konflikter, som ressursprioriteringer, mellom sykehusene. Med Høyres forslag må disse sendes konfliktene ut av regionene - og avgjøres i Oslo.

- Med all respekt for Stortinget: Om den kliniske sykehushverdagen skal inn der, som er realiteten i Høyres forslag der så mye overlates til departementet, så må den gjennom en stor politisk kompromissmaskin. Det tror jeg er dårlig sykehusdrift, sa Støre.    
 
Høie og Høyre mener på sin side at de går inn for å gi de lokale sykehusene mer selvråderett, og at deres omlegging av sektoren vil gi mindre byråkrati, og Høie harselerte med at Ap forsvarer den nåværende styringsformen med nebb og klør.

- Du, Bent Høie, jeg bruker ikke nebb og klørn, jeg bruker hode og hjerte, parerte Støre.