Vil ha helsepolitikken ut av styrerommene og inn i Stortinget

Høie med «New Public Management»-angrep på Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) duellerte i dag med mannen mange mener kommer til å overta jobben hans dersom regjeringen er borgerlig etter valget: Helsepolitisk talsmann i Høyre Bent Høie.

I Dagbladets valgbod i dag kom helsedebatten mellom de to til å dreie seg mye om organisering. Høyre vil avvikle de fem regionale helseforetakene, Ap vil beholde dem.

- Vi mener den «New Public Managment»-tenkningen Arbeiderpartiet viste da de først innførte denne reformen, er feil. Da flyttet de viktige beslutninger inn i foretaksstyrene. Det samme hører vi fra helseministeren nå, sa Høie.

New public management (forkortet NPM) brukes som betegnelse på en reformbølge som siden 1980-tallet har hatt som mål å effektivisere offentlig sektor ved hjelp av styringsprinsipper fra privat sektor.

Støre er - ikke overraskende - rykende uenige med sin kollega. 

- Høyres-forslag innebærer mer markedstenkning i sykehusene, alle fagfolk ber om mindre, sa han.

Vil flytte politisk makt Høie gjentok flere ganger i debatten at Høyre vil gi mer selvråderett til de enkelte sykehusene og flytte politisk makt ut av foretaksstyrene og inn «der den hører hjemme», nemlig Stortinget. Han framholdt at fagfolk beklager at det er flere «glavalag» mellom sykehusene og de ansvarlige politikerne. Når Høyre foreslår å legge ned de regionale sykehusforetakene, er det for å fjerne det tykkeste glavalaget, hevdet Høie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer