Vil ha herredømme i verdensrommet

USAs forsvar vil ha nye våpen i verdensrommet. Våpen som kan nå mål i halve verden på 45 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er New York Times som forteller om de nye planene til det amerikanske luftforsvaret, som ønsker at president George W. Bush skal stadfeste planene i et nytt direktiv. I så fall vil amerikansk sikkerhetspolitikk bli lagt helt om.

USA har allerede militært herredømme på jorda. Luftforsvaret mener at tida nå er moden til også å ta herredømme over verdensrommet.

Men det er ikke snakk om en militarisering av verdensrommet, bare å ta kontroll over deler av det, hevder ledelsen i luftforsvaret.

Det vil bli snakk om helt nye våpen, nye satellitter og en ny måte å føre krig på. Kostnadene vil bli enorme. Det vil også de tekniske utfordringene bli.

Men USA er fremt i verden også her. Forskning og utvikling har pågått helt siden tidligere president Ronald Reagan lanserte sine planer om militarisering av verdensrommet, seinere kjent som «Star Wars».

Våpenplattform

Luftforsvaret ønsker seg spesielt en våpenplattform i rommet som kan ødelegge fiendtlige militærbaser og kommandosentraler på jorda. Det er dette våpensystemet som skal kunne treffe ethvert mål på halve jordkloden innen 45 minutter. Luftforsvaret kaller den nye strategien for «Global Strike».

I 22 år har USA arbeidet med å sette opp et såkalt rakettskjold på jorda. Tanken er at fiendtlige raketter som avfyres mot USA, skal kunne skytes ned med forsvars-raketter.

Men systemene virker ikke som planlagt. Testene har gått dårlig. Våpnene i verdensrommet kan delevis erstatte rakettskjoldet, mener Luftforsvaret.

Ifølge New York Times kan de nye planene dreie seg om alt fra å slippe tunge objekter fra verdensrommet mot mål på jorda til avanserte systemer med lasere og radiobøler som er i stand til å «steke» mål på jorda.

Det er ventet at president Bush vil legge fram et direktiv om bare noen uker. Både han og Luftforsvaret vet at EU, Canada, Kina og Russland vil motsette seg alle forsøk på å plassere våpen i verdensrommet. Men ingen avtaler hindrer USA. Bush har satt en strek over den avtalen som gjorde det.

Satellittbilde av Nord-Koreas kjernefysiske anlegg Yongbyon, 100 km nord for hovedstaden Pyongyang.