Vil ha Hetal-saken opp for Høyesterett

BODØ: Det tok to år før Taru Amin kjente datteren Hetals skjebne. Nå vil hun at dommen mot Mats Storvik skal fastsettes av Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse punktene vurderer hun nå å oversende påtalemyndigheten.

Taru Amin vil peke på en rekke punkter som enten ikke ble berørt, eller i beste fall overflatisk vurdert, da saken nylig gikk for Salten herredsrett. Mats Storvik ble dømt til fengsel i to år, hvorav ett år ubetinget, for medvirkning til selvmord. Storvik har avgjort at han ikke vil anke dommen. Påtalemyndigheten har ikke bestemt seg for om den vil anke.

Taru Amin er glad for at Storvik ble felt, men hun mener rettssaken baserte seg altfor lite på det som skjedde i Amsterdam, og for lite på det hun hevder er Mats Storviks spesielle interesser for døden.

Storvik og Amins datter Hetal la ut på en interrailreise i januar 1998. På et hotellrom i Amsterdam endte reisen for Hetal natta til 23. januar. Hun begikk selvmord, hjulpet av Mats Storvik.

Skrev roman

- Jeg måtte etterforske selv. Jeg dro til Amsterdam. Politiet fikk alt materialet. Jeg ble fortalt at det ville bli en rettssak omkring hva som skjedde der nede. Slik gikk det ikke. Rettssaken førte til skittkasting mot oss foreldre. Den belyste verken det som skjedde i Amsterdam eller Mats Storviks fortid tilstrekkelig, mener Taru Amin. Dette er hennes ankepunkter til rettssaken i Bodø:

  • At påtalemyndigheten unnlot å konfrontere Mats Storvik med hans interesse for død og selvmord. Hans fortid og familie ble heller ikke bevitnet.
  • Bevismateriale som ikke ble lagt fram i retten, blant annet en minnestundvideo og taler.
  • Mangelfull rettsbehandling av oppholdet i Amsterdam (bl.a. metadonemballasje, bøker som lå i rommet der Hetal døde, klær etc.).
  • Hetals familie ble beskrevet av folk som ikke kjente familien (hearsay).
  • Hetals bakgrunn ble feilaktig brukt som formildende omstendigheter.
  • Det ble ikke framlagt noen ekspertuttalelse om «Korsfarerens sang», en roman som Mats Storvik har skrevet, og som han dediserte til Hetal før hun døde. Det er heller ikke lagt fram ekspertuttalelser om boka «Final Exit». Her finnes, ifølge Taru Amin, «oppskriften» på Mats Storviks rolle.
  • Gjentatte oppfordringer om å innkalle vitner fra Amsterdam og vitner som kjenner familien Amin bedre, er ikke fulgt opp.
  • Psykiater Harald Åsheim hadde et for nært forhold til familien Storvik til at han kunne opptre som uavhengig sakkyndig vitne.

- Håper du at påtalemyndigheten anker?

- Ja. Vi trenger en presedens. Saken bør gå helt til Høyesterett.

- «Sofistikert drap»

Sykehusprest Gunnar Kristiansen mente Mats Storvik burde vært tiltalt for drap. Taru Amin formulerer seg slik:

- Måten han brukte boka «Final Exit» på, gjør at jeg ikke klarer å se på dette som noe annet enn en sofistikert måte å drepe på. Men jeg er usikker på om det lar seg bevise.

Taru Amin mener Mats Storvik generelt er opptatt av døden. Romanen han skrev, «Korsfarerens sang», viser hans interesse for å være herre over liv og død, mener hun.

- Dessverre leste ikke retten dette manuskriptet. Retten så heller ikke kortversjonen av selvmordsboka «Final Exit», som foreligger på video. Hetals avskjedsbrev til Mats er preget av referanser til «Final Exit». Boka ble kjøpt i Amsterdam.

SØRGER PÅ SIN MÅTE: - Dette er ikke en indisk måte å bearbeide sorg på. Det er Taru og Anils måte å gjøre det på, sier forelderene til Hetal Amin, 21-åringen som døde i Amsterdam for snart tre år siden. Her er de forografert i stua hjemme i Bodø, foran en vegg fylt med Hetal-bilder.