- Vil ha hjelp, ikke utlendinger

Hjelpearbeidere måtte snu på grensa til Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Militærjuntaens utenriksminister sier landet ønsker å ta imot nødhjelp, men ingen utenlandske hjelpearbeidere, melder BBC.

- Vi jobber hardt med å få nødhjelpen ut til de rammede områdene og er ikke klare for noen utenlandske grupper, sier juntaen i en offisiell uttalelse.

Historisk motarbeidelse av FN

FN er sjokkert over Burmas politikk. Verdens matvareprogram (WFP) har levert inn ti visumsøknader, men ingen har blitt innvilget.

- Denne motarbeidelsen av hjelpearbeidere er noe vi aldri har sett i moderne tids humanitære arbeid, sier FN-talsmann Paul Risly til AP.

40 personer fra FN sitter klare i Thailand til å reise inn i Burma, men får ikke innvilget visum. En nødhjelpsgruppe fra Qatar ble i går sendt rett tilbake med samme fly som de kom med. Ingen utenlandske journalister slipper heller inn.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon gjentok i går sin appell til regimet i Burma om å ta imot internasjonal hjelp. Jan Egeland, tidligere spesialrådgiver i FN, har kritisert FN for å ikke ha presset hardt nok på regimet, og mener at spesielt Kina burde tatt større ansvar.

Noen få fly med nødhjelp fikk i går lov av burmesiske myndigheter til å lande. Leveranser fra Thailand, India og Bangladesh har ankommet Burma. Disse landene har et bedre forhold til militærjuntaen enn vestlige land. Men ingen mennesker ble altså sluppet inn for å bidra i hjelpearbeidet.

ROP OM HJELP: Ofrene for syklonen lider under akutt mangel på rent drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet. Døde kropper blir ikke begravet og frykten for at sykdommer skal spre seg er stor, men hjelpeorganisasjonene får ikke komme inn i landet. Foto: Scanpix
ROP OM HJELP: Ofrene for syklonen lider under akutt mangel på rent drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet. Døde kropper blir ikke begravet og frykten for at sykdommer skal spre seg er stor, men hjelpeorganisasjonene får ikke komme inn i landet. Foto: Scanpix Vis mer

Frykter epidemier

FN mener 1,5 millioner mennesker har blitt rammet av syklonen Nargis, spesielt ble regionen Irrawady hard rammet. Flere titusener har omkommet og hele landsbyer er blitt skylt vekk. Mangelen på rent drikkevann er kritisk og faren for at epidemier kan bryte ut er overhengende.

- Det er stor fare for at en enda større tragedie vil utvikle seg hvis vi ikke får inn nødhjelpen som ofrene er avhengig av. Regimets innsats i hjelpearbeidet er langt fra stor nok, sier John Holmes, leder for FNs humanitære arbeid.

Fire amerikanske marinefartøyer er i dag på vei til kysten av Burma, mens amerikanske helikoptre og lastefly fra luftvåpenet har kommet til nabolandet Thailand med forsyninger. Men USA har ikke fått tillatelse til å komme inn i Burma med forsyningene.

- Vi er et av mange land som er klare, villige og i stand til å hjelpe, men selvfølgelig er vi også et av mange land som det burmesiske regimet ikke stoler på. Det er mer enn frustrende, det er tragisk, sier USAs ambassadør i Bangkok, Eric John.

- Vil ha hjelp, ikke utlendinger
DE FØRSTE LEVERANSENE: Regimet i Burma har tillatt noen få fly fra Thailand, India og Bangladesh i tillegg til FNs matvareprogram å lande. Men omfanget av hjelpen er alt for liten ifølge FN.