Vil ha høring om asylsaken

Carl I. Hagen vurderer åpen høring i Stortinget om asylsaken som VG har avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-formannen og resten av Stortingets kontrollkomité fikk fredag kveld skriftlige svar fra regjeringen på spørsmålene komiteen har stilt om den omstridte asylsaken. Den opprinnelige avgjørelsen om avslag i denne asylsaken ble gjort om av den forrige Bondevik-regjeringen bare fire dager før den gikk av 17. mars 2000.

- Regjeringens svarbrev viser helt klart at søknaden ikke ville blitt omgjort uten henvendelser fra KrFs stortingsrepresentant Lars Rise (KrF), sier Carl I. Hagen til NTB fredag kveld.

Ikke trodd

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) lar Kommunaldepartementet svare på spørsmålene, fordi departementet nå er ansvarlig for politikken på området.

Saken handler om at broren til en pakistanskfødt KrF-politiker fikk politisk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, etter at både Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet avslo søknaden.

Saken ble først omtalt av VG, som blant annet skrev at mannen hevdet at han hadde konvertert fra islam til kristendom, og at han ble forfulgt for sin tro. Til VG sa han imidlertid selv at han fremdeles er muslim.

Denne påstanden ble ikke lagt til grunn når oppholdstillatelsen ble innvilget, heter det i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Reiser spørsmål

Carl I. Hagen sier det blir nødvendig å stille flere spørsmål til regjeringen om saken.

- Det er også grunnlag for å kritisere regjeringen for å ha omgjort den omstridte asylsøknaden mens den fungerte som et forretningsministerium, sier Hagen.

På spørsmål om dette fra komiteen, svarer statsministeren i brevet at «det går ikke direkte fram hvorfor politisk ledelse besluttet å gjøre om saken akkurat på dette tidspunkt».

Likhet for loven

På spørsmål fra komiteen om asylsaken anses å ha vært behandlet i tråd med prinsippet om likhet for loven, svarer statsministeren:

«I denne saken hadde politisk ledelse en annen vurdering av hva som var tilstrekkelig sterke menneskelige hensyn til omgjøring enn embetsverket».

- Brevene fra regjeringen viser helt klart at dette er en sak for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier Hagen.

Dersom flertallet i komiteen deler Frp-lederens oppfatning, vil komiteen behandle saken og avgi innstilling som drøftes i plenum i Stortinget.

- Det kan også bli aktuelt med åpne høringer om saken, sier Hagen til NTB.

(NTB)