Vil ha høyere barnetrygd

Refser Helga Pedersens forslag om å skattlegge barnetrygden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere statsminister og Kåre Willoch synes det er alvorlig at mange barnefamilier har dårlig råd.

Han tror flere barn vil vokse opp i fattigdom hvis ikke barnetrygdeordningen blir gjenreist til størrelsen den hadde før Stoltenbergs første regjering.

- Det er ikke tilfeldig at de aller fleste i Norge stopper med to barn. Det koster for meget å fostre opp flere. Dagens skattesystem straffer barnefamilier, sier eks-statsministeren i et intervju med Dagsavisen.

Refser Helga Pedersen

Ifølge Kåre Willoch er barnetrygden halvert for en trebarnsfamilie i forhold til gjennomsnittlig inntekt sammenlignet med 1995. Han har lite til overs for at fiskeriminister Helga Pedersens åpner for skattlegging av barnetrygden.

- Tidligere pleide man å drøfte politiske utspill med sine kolleger, men det kan Helga Pedersen umulig har gjort, mener Willoch.

Willock har tidligere kritisert Bondevik I-regjeringen og regjeringen Stoltenberg for ikke å ta mer ansvar for at nordmenn ikke føder flere barn.

Tall Dagsavisen har hentet inn viser at barnetrygden mer eller mindre har stått stille de siste 10 årene.

Vil ha høyere barnetrygd

Barneminister imot

Aps nestleder Helga Pedersen overrasket mange i og utenfor det politiske miljøet da hun lørdag tenkte høyt både om behovsprøving og inntektsføring av barnetrygden. Uttalelsene falt etter en uke med mye snakk om å «flå» de rike.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt støtter imidlertid ikke forslaget fra sin partikollega.

- Det er viktig å diskutere hvordan vi kan styrke økonomien til barnefamilier med lite penger. Men skattlegging av barnetrygden er jeg imot, sier Huitfeldt til Dagsavisen.

 FRYKTER FLERE FATTIGE BARN: Kåre Willoch mener det er for dyrt å ha barn i Norge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FRYKTER FLERE FATTIGE BARN: Kåre Willoch mener det er for dyrt å ha barn i Norge. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
I DEBATT OM SKATTLEGGING: Fiskeriminister og Arbeiderpartiets nedtleder Helga Pedersen.