Vil ha hurtigdomstol for kriminelle asylsøkere

Stortingsrepresentant Akthar Chaudhry (SV).

FORT BORT: Kriminelle asylsøkere må bort så fort som mulig, mener stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. FOTO: Lars Eivind Bones.
FORT BORT: Kriminelle asylsøkere må bort så fort som mulig, mener stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. FOTO: Lars Eivind Bones.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag skrev Dagbladet om "Hassan" (16) som ble rekruttert til narkotikasalg første dagen han ankom Norge for å søke asyl. 16-åringen, som bare var 15 år da han ankom landet, møtte to marokkanske menn inne hos politiets utlendingsenhet som fortalte at han ikke kom til å få asyl i Norge, men at han i stedet kunne bli med dem for å tjene penger.

16 gram hasj i hånda og under et døgn seinere sto "Hassan" ved Akerselva for å selge dop.

Nå reagerer stortingsrepresentant Akthar Chaudhry (SV) på praksisen.

Hurtigdomstol
—Når asylsøkere kommer til Norge må de advares mot at de kan bli forsøkt rekruttert til kriminell virksomhet, og hva slags konsekvenser dette vil ha for asylsøknaden deres. Det må foretas raske reaksjoner, og vi foreslår derfor at det opprettes en egen hurtigdomstol som kan ta seg av slike typer saker, sier han til Dagbladet.

Chaudhry oppfordrer derfor politiet og domstolsadministrasjonen til å gjøre noe, og det rimelig raskt.

—Politiet har ressurser til å ordne opp, og dette bør prioriteres nå med en gang. Politiet er ikke noen barnehage, og politikerne kan ikke si hver dag hva som skal prioriteres og hva som ikke skal prioriteres. Dette er et område som tydeligvis trenger forsterket oppmerksomhet, fortsetter han.

Sone i hjemlandet
Politiet og domstolsadministrasjon må gå sammen og sørge for raskt domsavsigelse, mener han.

-Poenget med en hurtigdomstol er en raskt og effektiv reaksjon som sender klare signaler til angjeldende miljøer at kriminalitet verken tåles eller er lønnsomt i Norge.

Han åpner også for at kriminelle asylsøkere soner i hjemlandet.

—De som rekrutterer må raskt få en hurtig domsreaksjon og sone umiddelbart. Kriminelle utlendinger må snarest utvises fra riket. Det må jobbes hardere med å lage avtaler med andre land for at utlendinger kan sone i sine hjemland, sier han til Dagbladet.

Kan ikke går så mye fortere
Geir Tveit, politioverbetjent ved Grønland politistasjon, sier at politiet siden i våres har hatt et samarbeid med politiets utlendingsenhet og UDI som skal fortsette ut 2010. Et poeng med samarbeidet er å få fortgang i saksbehandlingen i asylsøknader for personer som har bedrevet kriminell virksomhet i Norge.

-Jeg kan vanskelig se for meg at saksgangen for kriminelle asylsøkere kan gå så veldig mye fortere ved opprettelse av en hurtigdomstol enn det gjør nå, sier Tveit selv til Dagbladet.