Vil ha imamer i norske fengsler

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i kampen for å bekjempe ekstremistmiljøer i norske fengsler.

Illustrasjonsbilde fra Oslo Kretsfengsel.
Foto: Rune Petter Ness/SCANPIX
Illustrasjonsbilde fra Oslo Kretsfengsel. Foto: Rune Petter Ness/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker at imamer skal trekkes systematisk inn i arbeidet for å bekjempe ekstremistmiljøer i norske fengsler.

Stadig flere ikke-vestlige kriminelle soner i norske fengsler, og PST kjenner til innsatte som har gått i en ekstrem ideologisk retning.


Derfor ønsker man at imamer skal arbeide for å unngå at disse på et seinere tidspunkt vil kunne begå terrorhandlinger etter endt soning, melder TV 2.

I minst ett konkret tilfelle skal det ha blitt avdekket at en ikke-vestlig innsatt med ekstreme holdninger drev rekruttering i fengselet.

- Noen, spesielt ikke-vestlige innsatte, lar seg inspirere av ekstrem islamistisk ideologi. Og da er vår oppgave, i samarbeid med de ansatte i fengslene, å se faresignalene når de kommer og bruke gode tiltak for å motvirke at de går lenger, sier PST-sjef Jørn Holme til kanalen.

Han foreslår å bruke imamer i arbeidet med å forebygge en negativ utvikling fordi de er en av få ressurspersoner de innsatte kan møte.

- Gode og kloke imamer vil kunne si at slike meninger ligger utenfor religionen og er en farlig retning som ikke er religiøst begrunnet.

- Sårbar situasjon

Europeiske fengsler har tidligere fungert som rekrutteringsanstalter for ekstreme islamister. Blant terroristene bak terrorbombene i Madrid i 2004 skal for eksempel tidligere innsatte ha hatt sentrale roller.

- I et fengsel vil ofte mange innsatte føle seg krenket og sinte på samfunnet. De er isolert fra omverdenen, venner og familie. Der er det en del voldelige personer som de kanskje lett kan se opp til, og de er veldig sårbare for å bli påvirket ytterligere. Det er klart at kriminalomsorgen og vi må motvirke at våre fengsler blir et sted hvor folk blir enda farligere enn det de allerede har vært, sier Holme.

Imamer positive

Imam Tayyib Mian sier imamer selvfølgelig vil bidra til alle tiltak som støtter opp om en positiv utvikling.

- Vi har tradisjon for å besøke folk på sykehus og i fengsler. Så vi synes at utspillet fra PST og Jørn Holme er kjempepositivt, sier Mian til TV 2.

Utspillet vil ventelig føre til at PST, kriminalomsorgen og representanter fra muslimske miljøer drøfter et mer formelt samarbeid.

Leder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund understreker at kriminalomsorgen har et særlig ansvar for å forebygge denne type virksomhet.

- Det betyr at vi må samle inn informasjon i fengslene og ha oversikt over hvem vi har der, hva de driver med og hvem de kommuniserer med, sier han.

- Denne oversikten er ikke god nok i dag, sier Svenkerud.

(NTB)