Vil ha inn flere våpen

Slaktermasker, håndgranater og maskingevær blir i disse dager levert inn til politiet. Men 1. oktober er det slutt. Da risikerer du opp til fire år i fengsel for å ha illegale våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et kjellerrom på politihuset i Oslo oppbevares de fleste av våpnene som er kommet inn i forbindelse med sommerens våpenamnesti. Her oppbevares også våpen som er beslaglagt i andre sammenhenger.

Dagbladet.no fikk slippe inn og filme den fyldige samlingen. Det er svært sjelden politiet åpner dørene.

På gulvet står to mitraljøser, i en hylle ligger et maskingevær av typen man assosierer med Rambo-filmene og på en vegg henger et utvalg av kniver, kastestjerner og slagvåpen. Til sammen er det tusenvis av våpen i det trange rommet.

Mest rifler, noen masker 

- Det er for det meste rifler og hagler vi får inn nå, sier Bjørn Vandvik, leder av Forvaltning-, utlending- og bevillingseksjonen ved politiet i Oslo.

Frem til 30. september kan alle som har et ulovlig våpen levere det inn til politiet. Det kan gjøres anonymt og uten fare for straffeforfølgelse.

- Det er også noen granater, ammunisjon, og så to slaktermasker har vi jo mottatt, sier Vandvik til Dagbladet

212 våpen av ulik karakter har politiet i Oslo fått inn etter at våpenamnestiet ble innført 1. mai i år. Det er langt etter skjema fra 2004. Da ble det levert inn 2502 våpen til oslopolitiet.

Vil ha inn flere våpen

Totalt kom det inn 35.724 våpen og 22 tonn ammunisjon til landets 27 politidistrikter.

- Disse våpnene sjekkes opp mot ulike registre for å se om de kan ha vært brukt i en straffbar handling. Mer ordinære våpen blir sendt til destruksjon, sier Vandvik og understreker at hvert våpen blir vurdert.

Kripos-test

Dersom det er mistanke til våpnene, blir de testet av Kripos før destruksjon.

Politiet mistenker at det er titusenvis av ulovlige og uregistrerte våpen i Norge. Det er hovedårsaken til at våpenamnestiet ble innført.

- Som sist ser vi nå at mye våpen kommer inn nå rett før våpenamnestiet utløper, før 1. oktober. Det er færre våpen nå enn sist.

På gulvet i kontoret til politiinspektør Hanne Plathe Maartmann ved Romerike politikammer ligger et utvalg av våpen levert inn under amnestiperioden. For en lekmann er det lett å kjenne igjen en tysk Luger, en pumphagle og den mer vanlige Mauseren.

Stjålet fra tyskerne

Maartmann plukker opp en maskinpistol fra gulvet. Det er en tyskprodusert MP-40 som skal ha blitt stjålet fra tyskerne under krigen. Ved siden av maskingeværet ligger to halvautomatiske geværer som også er totalforbudt i Norge.

Maartmann er glad for de våpnene som er levert inn, men også på Romeriket er det betraktelig færre innleverte våpen nå enn forrige gang et våpenamnesti ble gjennomført.

- Pr. 30. august hadde vi fått inn 76 våpen og 150 hagler som personer ønsker å etterregistrere. Det synes ikke vi er så veldig mye, sier politiinspektør Maartmann.

Etter 30. september risikerer du inntil fire års fengsel for å ha uregistrerte våpen hjemme. Du kan søke om å få beholde klenodier og spesielle våpen, og frem til slutten av måneden er det fremdeles mulig å benytte seg av politidirektoratets våpenamnesti.

STJÅLET FRA TYSKERNE:</B> Mange våpen har en spesiell historie. Maskinpistolen politiinspektør Hanne Plathe Maartmann viser frem skal ha blitt stjålet fra tyskerne under krigen. Nå skal den destrueres.
<B>AMMUNISJONSLAGER: En del ammunisjon er også å finne i kjelleren på Oslo polithus.
ER DENNE LOVLIG? Du kan søke om å få beholde uregistrerte våpen dersom du oppfyller kravene.
SLAKTERPISTOL:</B> Det er levert inn to slakterpistoler til oslopolitiet under våpenamnestiet.