UENIGE:  Mens Per Sandberg (Frp) t.v. mener innvandringen ødelegger velferdsstaten, vil Høyres Trond Helleland ha innvandrere med høy utdannelse og kompetanse.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
UENIGE: Mens Per Sandberg (Frp) t.v. mener innvandringen ødelegger velferdsstaten, vil Høyres Trond Helleland ha innvandrere med høy utdannelse og kompetanse. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Vil ha innvandrere med kompetanse

Høyre vil ha innvandrere med høy utdannelse og kompetanse. Men krever en fortsatt streng innvandringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til høsten kan Per Sandberg (Frp) og Høyres Trond Helleland sitte i samme regjering. Men de er ikke enige om innvandring, kostnader og velferdsstaten.

I går kunne Finansavisen fortelle at innvandrere har kostet det norske samfunnet hele 70 milliarder kroner de siste sju åra. Historisk høy innvandring under den rødgrønne regjeringen, kombinert med sosiale rettigheter, gjør at statens nettoutgifter og forpliktelser vokser med ekspressfart, konstaterte Finansavisen.

Uenige
Det fikk Fremskrittspartiets Per Sandberg til å reagere:

- Vi som har advart mot innvandringen har blitt stemplet som fremmedfiendlige, og anklaget for å ha en annen agenda, fastslo Sandberg overfor Dagbladet, før han slo fast:

- Regjeringens milliardbruk på innvandrere setter den norske velferdsstaten er i fare.

Høyes Trond Helleland er ikke enig i konklusjonen til Per Sandberg.

- Vi i Høyre har ikke noe ønske å stramme inn reglene. Dagens regjering fører en streng innvandringspolitikk, og den støtter vi. Høyre vil forholde seg til internasjonale forpliktelser som asylinstituttet. Vi ønsker flere velkomne til Norge, men de må ha kompetanse og høyere utdanning. Det trenger Norge, sier Trond Helleland.

- Trenger kompetanse
Han viser til det faktum at hele 50 prosent av de som innvandrer til USA og Canada har høyere utdannelse, mens bare fem prosent av innvandrerne til EU har det samme.

- Det er ingen tvil om at vi har behov for innvandrere som kan bidra med kompetanse. Vi ønsker en bærekraftig innvandring, hvor de som kommer er med og bidrar, sier Trond Helleland til Dagbladet.

Han avviser Sandbergs ønske om at bare nordmenn og de som er sysselsatt og bor i Norge kan nyte godt av våre velferdsordninger.

- Reglene må være like for alle - for etniske nordmenn og de som oppfyller kravene til å nyte godt av våre velferdsordninger. sier Helleland.

Hindre velferdseksport
Han viser til at Høyre på landsmøtet foreslår at kontantstøtten skal gjøres kommunal, for å hindre at pengene blir eksportert ut av landet.

- AVHENGIG AV INNVANDRERE:  Trond Helleland (H) mener Norge er helt avhengig av innvandrere for å holde hjulene i samfunnet i gang.
- AVHENGIG AV INNVANDRERE: Trond Helleland (H) mener Norge er helt avhengig av innvandrere for å holde hjulene i samfunnet i gang. Vis mer

- Det må vi også vurdere å gjøre med andre velferdsgoder, men reglene må være lik for alle, sier Trond Helleland, Høyres talsmann i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomite.

Helleland slår også fast at uten innvandrere ville hjulene i det norske samfunnet stoppet opp.

- Vi er helt avhengig av svenske restaurantarbeidere og øst-europeiske filet-arbeidere.

- Vi i Høyre ønsker en arbeidsinnvandring basert på tillit, hvor seriøse bedrifter tar ansvar, sier Helleland.

SVs Aksel Hagen, leder av Stortingets Kommunal- og forvaltningskomite, fnyser av Per Sandberg og slår fast:

- Uten innvandring stopper Norge. Vi trenger befolkningsveksten for å møte behov for arbeidskraft både i privat og offentlig sektor, ikke minst etter hvert som eldrebølgen slår inn over landet.

FNYSER:  Aksel Hagen (SV) fnyser av Per Sandberg og mener Norge stopper uten innvandring.
Foto: Holm Morten / Scanpix
FNYSER: Aksel Hagen (SV) fnyser av Per Sandberg og mener Norge stopper uten innvandring. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer