Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha innvandringsdepartement

Sentrale politikere i regjeringspartiene vil ha et eget innvandringsdepartement. Libe Rieber-Mohn er en het statsrådskandidat.

HET KANDIDAT: Statssekretær Libe Rieber-Mohn i arbeids- og inkluderingsdepartementet nevnes som en het statsrådkandidat for et innvandingsdepartement.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
HET KANDIDAT: Statssekretær Libe Rieber-Mohn i arbeids- og inkluderingsdepartementet nevnes som en het statsrådkandidat for et innvandingsdepartement. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Der er særlig i Ap-kretser det argumenteres for at det må en egen statsråd til for å rydde opp i innvandrings- og integreringspolitikken.

— Dette blir et høyaktuelt tema i regjeringsforhandlingene, bekrefter en Ap-kilde.

Bakgrunnen er at arbeids- og inkluderings-departementet er for stort. Utkasting av asylsøkere og innstramming tar fokus, mens integrerings-politikken drukner blant tunge saksfelt som NAV, arbeidsledighet og pensjon. Det understrekes fra flere av kildene at Dag Terje Andersen gjør en solid jobb som statsråd i arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), men at arbeidsbyrden rett og slett er for
stor.

Dersom Jens Stoltenberg går for et eget departement, er statssekretær i AID, Libe Rieber- Mohn, en svært aktuell kandidat. Men hun forbindes med streng asyl- og integreringspolitikk, så hennes kandidatur vil vekke strid.

Skiftet syn
Saera Khan (Ap), som har jobbet med integreringspolitikk i 15 år og sittet i kommunalkomiteen i Stortinget den siste perioden, sier til Dagbladet at hun har skiftet syn i spørsmålet om et eget integreringsdepartement.

— Jeg har vært prinsipielt mot å skille ut det ut, fordi jeg mener at alle departementer skal være opptatt av minoritetsspørsmål. Men i arbeids- og inkluderingsdepartementet drukner disse sakene, fordi AID er så digert med ansvar for store felt, som blant annet NAV-reformen. Jeg er nå kommet til at vi bør etablere et eget departement. Ikke nødvendigvis permanent, men for en periode. Da kan
vi få synliggjort og løftet fram feltet og fått et sterkere fokus på å løse de politiske utfordringene, sier Khan.

AUF-leder Martin Henriksen støtter tanken om et eget inkluderingsdepartement.

— Jeg synes det høres ut som en god idé. Jeg tror det er lurt å skille asyl- og innvandringspolitikken fra integrering, sier Henriksen.

Til kommunal
Også Sp vil gjøre noe med integreringspolitikken. Sp-leder Liv Signe Navarsete sa for noen dager siden at hun ønsker å flytte integreringspolitikken til Kommunaldepartementet.

Tanken er at innvandrere og flyktninger med lovlig opphold i Norge skal bosettes og integreres i kommunene. Ifølge denne modellen bør asy- log innvandringspolitikken overføres til justisdepartementet.

Anne Ceselie Brustad Moe (Sp) som har sittet i Stortingets kommunalkomité i inneværende periode, er også åpen for Ap-modellen.

— Det er veldig krevende for AID å ta hånd om asyl- og integreringspolitikken i tillegg til arbeidsliv og NAV. Derfor bør det være en interessant tanke å opprette et eget departement, sier hun.

Brustad Moe mener også det kan være en tanke å flytte bistand fra Miljødepartementet og slå det sammen med asyl, innvandring, integrering og inkludere minoritetspolitikken.

POSITIV: Saera Khan (Ap)
mener man bør opprette et eget
innvandringsdepartement.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
POSITIV: Saera Khan (Ap) mener man bør opprette et eget innvandringsdepartement. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling