SERVER? Kommer utrangerte romsonder, som «Voyager 1» (bildet), til å fungere som fremtidens internettservere? Foto: AP
SERVER? Kommer utrangerte romsonder, som «Voyager 1» (bildet), til å fungere som fremtidens internettservere? Foto: AP Vis mer

Vil ha Internett i verdensrommet

Internett-grunnlegger Vinton Cerf jobber med å klargjøre interplanetarisk Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En av Internetts grunnleggere og nåværende Internett-evangelist hos Google, Vinton Cerf, har mye av æren for det Internettet vi kjenner i dag.

I flere år har han jobbet for å gjøre det mulig for oss å komme online selv fra verdensrommet. Nå kan det bli en realitet.

- Ingen IPv7 Den sjette og nyeste versjonen av internettprotokollen (IPv6), som gjør det mulig å overføre data over internettkablene, er ikke ventet å bli implementert før 2012.

Men Cerf ser allerede begrensninger med dagens protokoller. Ifølge ham blir det ingen IPv7. Cerf mener systemet ikke gir nok muligheter for fremtiden.

- Versjon sju eller åtte eller ni fins ikke. Det største problemet nå er å få implementert IPv6 over hele verden. Så må vi begynne å se på andre måter å få distribuert nettet på, sier han i et intervju med Network World.

- Lysfart er ikke nok - Vi har siden 1998 antatt at tradisjonell internettdesign hadde gode forbindelser og relativ lav forsinkelse. I verdensrommet er ikke lysfart nok, og du får forsinkelser som varer minutter og dager. Vi trenger en ny protokoll for å redusere konsekvensen av dette, sier Cerf til Network World.

Han ønsker også at den nye protokollen skal kunne ta hensyn til signalavbrudd som følge av at planetene og månene skygger tidvis for signalene til hverandre.

Cerf ser for seg at de mange utrangerte satellittene rundt jorden og rundt andre planeter kan fungere som servere og noder.

Interplanetarisk nett på mobil En foreløpelig versjon er allerede installert i den Internasjonale romstasjonen (ISS). Den er også lastet opp til romsonden EPOXI som ble sendt ut for å observere kometer. En versjon for Android-operativsystemet, som brukes av en del mobiltelefoner, er også på forsøksstadiet.  

- I løpet av 2011 skal vi forsøke å standarisere de interplanetariske protokollene og gjøre dem tilgjengelige for alle nasjoner som driver med utforskning av verdensrommet, sier Cerf.  

JOBBER PÅ SPRENG: En av grunnelggerne og tidligere leder av ICANN jobber nå på spreng med å spre Internett ut til verdensrommet. Foto: AP Photo/Reed Saxon
JOBBER PÅ SPRENG: En av grunnelggerne og tidligere leder av ICANN jobber nå på spreng med å spre Internett ut til verdensrommet. Foto: AP Photo/Reed Saxon Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer