UTENRIKSDEBATT: Herman Cain vil la det være opp til militære selv å definere hva som er tortur, mens Mitt Romney lover å stoppe Iran fra å få atomvåpen med alle mulige midler. Foto: Richard Shiro/AP/Scanpix
UTENRIKSDEBATT: Herman Cain vil la det være opp til militære selv å definere hva som er tortur, mens Mitt Romney lover å stoppe Iran fra å få atomvåpen med alle mulige midler. Foto: Richard Shiro/AP/ScanpixVis mer

Vil ha Iran-krig og vanntortur

Favoritten til å utfordre Obama i presidentvalget lover å stoppe Iran «med alle midler», mens andre vil ha vanntortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama svarte i natt på utfordringene han fikk i helga fra de republikanske kandidatene som kjemper om å utfordre ham i neste høsts presidentvalg.

Kandidatene Herman Cain og Michele Bachmann tok i den første utenriksdebatten mellom de republikanske kandidatene til orde for å gjeninnføre såkalt waterboarding i USA.

- Waterboarding er tortur og er uforenelig med amerikanske tradisjoner, sa Obama på en pressekonferanse i natt.

Waterboarding er en teknikk som går ut på å simulere drukning og som ble benyttet som avhørsmetode under George W. Bush. Barack Obama la ned forbud mot bruk av teknikken umuddelbart da han tok over som president. Et overveldende flertall av eksperter på tortur mener waterboarding bryter Genevekonvensjonen.

Vil overlate til militære Spørsmålet har igjen kommet på dagsorden etter et innsendt spørsmål i en utenriksdebatt mellom de republikanske kandidatene natt til søndag. Debatten ga de republikanske kandidatene mulighet til å profilere hvilken utenrikspolitikk de vil føre, hvis de blir USAs neste president.

- Jeg tjenestegjorde på et hangarskip under Vietnam-krigen. Jeg mener tortur i alle tilfeller er galt, hva er din holdning til tortur? var det innsendte spørsmålet.

Herman Cain svarte at han ville la det være opp til militæret å avgjøre hva som er tortur og hva som ikke er tortur.

AVVISER TORTUR: Barack Obama holdt i natt norsk tid en pressekonferanse på Hawaii, der han avviste bruk av såkalt waterboarding og lovte å være hard i klypa med Iran. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix
AVVISER TORTUR: Barack Obama holdt i natt norsk tid en pressekonferanse på Hawaii, der han avviste bruk av såkalt waterboarding og lovte å være hard i klypa med Iran. Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg vil la våre militære ledere bruke sin dømmekraft til å vurdere hva som er tortur, sa Cain og la til at han selv mener waterboarding bør være tillatt som en «utvidet avhørsteknikk».

Bachmann var også positiv og omtalte praksisen som er fordømt over store deler av verden, som «svært effektiv». Den kvinnelige kandidaten mente videre at waterboarding har skaffet viktig informasjon for USA, mens Texas-guvernør Rick Perry ikke nevnte waterboarding, men var positiv til «utvidede avhørsteknikker».

Paul avviste Ron Paul sto imidlertid på det prinsipielle standpunktet og avviste waterboarding tvert.

- Waterboarding er tortur og ulovlig, både ifølge amerikansk og internasjonal lov, sa Paul og kalte praksisen umoralsk og lite hensiktsmessig.

- Hvorfor vil dere akseptere at hundre personer skal tortureres fordi en person kanskje kan gi informasjon? Det er virkelig uamerikansk å akseptere prinsippet om at vi kan torturere fanger, sa Paul.

Mitt Romney, av mange regnet for å være favoritten til å vinne det republikanske primærvalget, svarte ifølge rapportene ikke på spørsmålet.

Mener Iran får atomvåpen Romney gikk imidlertid i strupen på Obama i et annet spørsmål, nemlig Iran.

- Hvis vi gjenvelger Barack Obama, vil Iran få atomvåpen. Hvis dere velger meg som president, vil Iran ikke få atomvåpen, sa Romney.

MOT TORTUR: Liberaleren Ron Paul argumenterte prinsipielt mot all bruk av tortur under gårsdagens debatt. Foto: Richard Shiro/AP/Scanpix
MOT TORTUR: Liberaleren Ron Paul argumenterte prinsipielt mot all bruk av tortur under gårsdagens debatt. Foto: Richard Shiro/AP/Scanpix Vis mer

Det som kan bli USAs neste president levnet ingen tvil om at han vil være villig til å bruke sin makt som øverstkommanderende overfor Iran.

- Iran-utfordringen er der Obama har sviktet aller mest. Jeg vil være villig til å bruke alle midler, inkludert militære, for å forhindre at Iran utvikler atomvåpen, sa Romney.

Det har de siste to ukene vært en sterk økning i frykten for at Iran skal skaffe seg atomvåpen etter at Det internasjonale atomenergibyrået ga ut en ny rapport der de hevder å ha troverdige beviser for at Iran har forsøkt å skaffe seg atomvåpen.

- Vi har nå en situasjon hvor verden er samlet og Iran er isolert, sa Barack Obama og la til at hans administrasjon de kommende ukene skal ha samtaler med Kina og Russland om hvordan de best mulig kan legge press på Iran, sa Obama.

PRESIDENTRACE: Utenrikspolitikk er langtfra det viktigste i det republikanske primærvalget, men her er kandidatene samlet for å diskutere waterboarding, Iran og andre spørsmål. Fra høyre: Rick Santorum, Rick Perry, Newt Gingrich, Mitt Romney, Herman Cain, Ron Paul, Michele Bachmann og Jon Huntsman. Foto: John Adkisson/Reuters/Scanpix
PRESIDENTRACE: Utenrikspolitikk er langtfra det viktigste i det republikanske primærvalget, men her er kandidatene samlet for å diskutere waterboarding, Iran og andre spørsmål. Fra høyre: Rick Santorum, Rick Perry, Newt Gingrich, Mitt Romney, Herman Cain, Ron Paul, Michele Bachmann og Jon Huntsman. Foto: John Adkisson/Reuters/Scanpix Vis mer