Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha Jagland tilbake som statsminister

Debatten om hvem som skal lede Arbeiderpartiet er i gang rundt om i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland - og ikke Jens Stoltenberg - bør være Arbeiderpartiets frontfigur og statsministerkandidat i 2005. Det sier lokalpolitikere i partiet etter at Jagland har vært på besøk.

Dagbladet skrev lørdag at krefter i partiet vil jobbe for å få Jens Stoltenberg som partileder neste høst.

- Jeg håper virkelig ikke noen vil sette i gang en aksjon for å fjerne Jagland. Det vil bare utløse en motaksjon, så det vil jeg advare sterkt mot, sier Ap-ordfører i Nord-Fron Gunnar T. Stenseng, som likevel regner med en lederdebatt fram mot landsmøtet neste høst.

Jagland begeistret

- Etter et slikt valgnederlag må det også bli debatt om lederskapet. Det er tull å skyve den under teppet. Jeg mener det som skjedde i fjor vinter, da Jagland kastet inn håndkleet som statsministerkandidat, var feil.

- Jagland bør være vår leder og frontfigur fram mot neste stortingsvalg, sier Stenseng, som forteller at Jagland begeistret lokalpolitikere i Oppland da han deltok på konferanse forrige helg.

Stenseng mener Stoltenberg kan bli en glimrende finansminister igjen, men mener Jagland bør lede Ap's neste regjering. Han vil ikke si rett ut at han er skuffet over Stoltenberg.

«Den gamle skolen»

- Det er vel noe midt mellom skuffelse og begeistring. Men det som skulle være hans styrke, kommunikasjon, lyktes jo ikke. Han snakker fortsatt over hodet på folk.

- Jens kan bli en glimrende finansminister igjen. Han har en mer pragmatisk og sosialøkonomisk tilnærming. Jagland er mer sosialdemokrat av den gamle skolen og har sterk forankring i fagbevegelsen, sier Stenseng.

Ordførerkollega i Sør-Fron, Aksel Eng, nikker til Stensengs utspill: - Jeg har ikke problemer med å støtte Jagland, men jeg vil ikke være så veldig bombastisk om dette. Det var nødvendig å gjøre noe i fjor vinter for å få fokus på de politiske sakene. Men Jagland bør absolutt fortsette som partileder. Han er flink til å få fram helheten og er en dyktig strateg, sier Eng.

Jagland er sjefen

Nestleder i Oppland Ap, Ragnar Nordgreen, mener det er lite fruktbart å dra opp en debatt om det delte lederskapet nå.

- Det viktigste er at Thorbjørn Jagland fortsetter som leder i Ap. Han er uhyre dyktig, sier Nordgreen, og understreker at Ap har én, ikke to ledere.

- Jens er nestleder, ikke sideordnet leder. Det at Jens er statsministerkandidat, betyr ikke at vi har to ledere, sier Nordgreen.

Han mener det var nødvendig at Jagland «ryddet opp» da en gruppe stortingsrepresentanter med Bjarne Håkon Hanssen i spissen tok på seg å utforme en ny fattigdomspolitikk. Nå skal Hanssen lede et utvalg satt ned av partilederen.

Også Ap's gruppeleder i Alstahaug kommune, Bill Rønning, ble sjarmert da Jagland besøkte Sandnessjøen og 40- 50 lokalpolitikere fra Nordland forrige uke.

- Jagland er den partitoppen som har ideologien på plass. Jens kan bli bra om noen år, men han har for lite ballast og grasrotkontakt nå. Mange ble nok skuffet over at Jens ikke hadde mer styrke da han kom til makten, sier Rønning.

Delt lederskap

Lederen i Nordland Ap Odd Eriksen sier: - Jeg har tidligere sagt at jeg på prinsipielt grunnlag er mot delt lederskap. Men vi kan ikke vingle som skadeskutte høns og skifte statsministerkandidat annenhver dag. Det er ett år til landsmøtet, da skal vi ta stilling til om vi skal fortsette med delt lederskap eller ikke, sier Eriksen.

Ap's gruppeleder i Telemark fylkesting, Jørund Ruud, sier det normale er at partilederen er partiets statsministerkandidat.

Et delt ansvar

Vestbys ordfører, Tom. A. Ludvigsen, sier det er naturlig å diskutere lederspørsmål i partiet, men understreker at Ap nå trenger en debatt om politikk, ikke om personer.

- Vi må ikke la en persondebatt overskygge det at vi ikke har en god nok politikk. Jeg synes heller ikke det er særlig radikalt å mene at Jagland skal være statsministerkandidat.

- Jagland er jo partileder, og de som er i ledelsen, må nok dele skylda og æren for situasjonen, sier Ludvigsen.

ØNSKER JAGLAND: Ap-ordfører Gunnar T. Stenseng fra Oppland mener Thorbjørn Jagland igjen bør bli Ap's statsministerkandidat. Andre mener det er uaktuelt, men at Jagland må fortsette som Ap-leder.Foto: JEANETTE LANDFALD
Hele Norges coronakart