Vil ha jente- og gutteklasser

Atskilt undervisning og forskjellsbehandling: Det er Utdanningsdepartementets resept for likestilling i skolen. Nå skal gutta lære å vise omsorg og jentene trenes opp til å lede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når vi skal jobbe i timen, er det alltid jentene som gjør alt, gutta bare bråker, forteller Koubang M. Enyam (10). Venninnene er helt enige.

- Det er urettferdig at det er sånn, synes de.

Nå skal det blir forandringer. I dag avsluttes høringsrunden for Utdanningsdepartementets (KUF) forslag til håndbok for likestilling i skolen. Til høsten vil alle skoler få denne veiledningen.

Det er kjent at gutter både får mer oppmerksomhet i klasserommet og bedre karakterer i forhold til kunnskap enn jenter. Denne uka kom dessuten en rapport som viste at Norge er et verstingland når det gjelder kjønnsforskjeller i forhold til fagvalg. Departementet går derfor offensivt til verks for å få like skoleforhold for gutter og jenter. Får departementet det som de vil, vil Koubang og de andre elevene møte en skoledag med:

  • Større bruk av atskilt undervisning.
  • Lederoppgaver til jentene og omsorgsoppgaver for gutta.
  • Selvtillitstrening.
  • Debatter om temaer som porno, vold, kjønnsroller og arbeidsliv.
  • Anonym elevvurdering for å unngå favorisering av gutta.
  • IT-opplæringen tilpasset ulike kjønn.
  • Ulik metodebruk i undervisningen, tilpasset gutter og jenters ulike preferanser.

- Noen ganger er det særbehandling som må til for å gi like muligheter, forklarer leder for Likestillingssekretariatet i KUF, Kjellaug Pettersen.

Hun har laget høringsutkastet for likestillingshåndboka. Det skal være opp til hver enkelt skole i hvilken grad man vil gjennomføre mer atskilt undervisning.