POLITISENTRUM: Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) mener det nye store politidistriktet for Trøndelag bør legges til hans kommune Stjørdal. Han mener også det er Stortinget, og ikke Politidirektoratet, som bør avjøre lokaliseringen av de nye hovedkvarterene. Her Stjørdalsordføreren sammen med kronprinsesse Mette-Marit under et kulturarrantement i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
POLITISENTRUM: Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) mener det nye store politidistriktet for Trøndelag bør legges til hans kommune Stjørdal. Han mener også det er Stortinget, og ikke Politidirektoratet, som bør avjøre lokaliseringen av de nye hovedkvarterene. Her Stjørdalsordføreren sammen med kronprinsesse Mette-Marit under et kulturarrantement i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Vil ha kamp i Stortinget om lokalisering av politidistriktene

- Trøndelag skal ikke ledes fra en toppetasje i Trondheim, sier Stjørdal-ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sp-ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal mener hans kommune bør bli hovedkvarter for det nye politidistriktet Trøndelag, ikke Trondheim.

- Ja, definitivt. Lokaliseringen har stor betydning for kvaliteten på reformen og det nye politi-Norge. Når det skal etableres ny ledelse av et helt nytt politidistrikt, er det viktig å bygge opp en ny kultur som retter oppmerksomheten mot hele den nye regionen. Da bør ledelsen ikke ligge i toppetasjen på ett av politikamrene i regionen, sier Vigdenes til Dagbladet.

Stortinget må avgjøre Etter at regjeringspartiene og Venstre ble enige om at landet skal deles inn i 12 politidistrikter, mener Vigdenes det nå er Stortinget som må avgjøre hvor hovedkvarterene til de nye distriktene skal ligge.

- Det står ikke ett ord om lokalisering i avtalen, men det har kommet signaler om de mener lokaliseringen skal avgjøres av Politidirektoratet. Jeg mener prinsippielt at Stortinget må bestemme dette, sier Vigdenes.

Stjørdal best - Argumentene for Stjørdal er så gode at jeg tror vi også kan finne fram dersom det er Politidirektoratet som bestemmer. Men jeg mener lokalisering bør besluttes politisk. Det er merkelig hvis regjeringen av bekvemmelighetshensyn distanserer seg fra lokaliseringen og overlater beslutningen til politiet, sier Vigdenes.

Han har flere argumenter for at politidistriktet for Trøndelag skal ligge i Stjørdal:

- Stjørdal vil ligge midt i sentrum i det nye politidistriktet, mellom Steinkjer og Trondheim. En lokalisering til Stjørdal vil sikre geografisk samlokalisering med ledelsen i både forsvaret og sykehusene i regionen.

Flyplass - Dette handler om å bygge en god felles kultur, holdninger og ledelse i en ny organisasjon. Forsvaret har gode erfaringer med dette etter tilsvarende sammenslåing av HV-distriktene i 2005.

Når alle politimannskaper i regionen trener i Stjørdal, kan også en politimester enkelt møte alle mannskapene sine jevnlig.

Samtidig kan politimesteren med utgangspunkt i Værnes lufthavn nå ut til hele regionen, og ha effektive kommunikasjoner til resten av landet.

By og land En lokalisering mellom Trondheim og Steinkjer gjør også at vi kan bringe inn landkompetansen fra Steinkjer og bykompetansen fra Trondheim i en likeverdig ny organisasjon, sier Vigdenes.

Han viser også til at både politimester og tillitsvalgte i politiet i Nord-Trøndelag støtter forslaget om Stjørdal som hovedkvarter.

- Hva med tidligere sjef i Olje- og energidepartementet, Ola Borten Moe, fra Sør-Trøndelag?

- Jeg tror han har forståelse for våre argumenter, sier Vigdenes.