Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha kamp om ny leder

LO-leder Yngve Hågensen vil ha kamp om plassen som sin etterfølger. Han utelukker ikke at den neste lederen kan komme fra et annet parti enn Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil forundre meg hvis ikke flere enn én person er aktuell. Ja, jeg vil bli skuffet om det ikke er flere som vil ha en sånn jobb, sier Hågensen til Dagbladet.

Han sier også at det ikke vil være avgjørende om neste leder er kvinne eller kommer fra offentlig sektor.

Hågensen bekrefter dermed at lederspørsmålet i LO fra 2001 er mer åpent enn mange har trodd. Det innebærer for eksempel at han ikke ser for seg et automatisk opprykk fra nestleder Gerd-Liv Valla.

Hågensen vil tydeligvis ha en åpen prosess med flere aktuelle kandidater fram mot kongressen i mai om tre år, slik han sørget for forrige gang.

Gjennom et intervju i Dagbladet i august 1987 lanserte Hågensen sitt kandidatur, fordi han oppfattet at «noen hadde snakket sammen», og at han ikke var med i bildet.

LO-lederen vokter seg vel for å peke ut sin favoritt.

- Jeg er nok den siste LO-leder som ikke har utdanning ut over grunnskolen. Men hvem som bør bli leder etter meg, vil jeg ikke ha for sterke oppfatninger om.

- Bør neste LO-leder komme fra offenlig sektor? Bør LO nå få sin første kvinnelige leder?

- Vi er mer sammensveiset nå enn for 10- 20 år siden. Ståsted i privat eller offentlig sektor er ikke så avgjørende. Det vil heller ikke kjønn være. Vi får nok den lederen som kongressen mener er best, enten det blir jente eller gutt, sier Hågensen.

- Kan neste LO-leder komme fra et annet parti enn Ap?

- Ja, det vil jeg ikke utelukke. Men lederen må stå på den grunnleggende idé som LO til nå har stått for, og støtte det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Ap, sier Hågensen.

Navn som hittil har vært lansert i lederspekulasjonene, er lederen i Fellesforbundet Kjell Bjørndalen. Han er en faglig-politisk tungvekter, men har gjentatte ganger uttalt at han ikke har ambisjoner om å bli LO-leder.

Hovedkasserer Roar Flåthen i samme forbund er også et aktuelt navn.

De fleste regner lederen av LO-Stat, Terje Moe Gustavsen, som kandidat. Nestleder i LO, tidligere justisminsiter Gerd-Liv Valla, har trolig lyst til å bli LOs første kvinnelige leder. Men nestleder Gunhild Johansen i Kommuneforbundet kan være en outsider.

Det samme gjelder lederen i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere, Oddrun Remvik. Begge disse er SV-ere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!