Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha karantene­lov til 2022

Helse- og omsorgsdepartementet frykter at epidemien vil vare i flere år.

ÅPNER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) åpner skolene fra 2. juni. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helse- og omsorgsdepartementet frykter at Covid-19-pandemien vil vare i flere år, og føre til lokale oppblussinger i smittespredning. Derfor ønsker de tydeligere lover om isolering og karantene.

Dette går fram av et høringsnotat fra departementet, og departementet foreslår at de midlertidige lovendringene skal gjelde fram til 20. juni 2022.

«Det er viktig at smitteverntiltakene har tilstrekkelig klar hjemmel, spesielt tiltak der straff kan være aktuell sanksjon», skriver departementet og tilføyer:

«Det foreslås derfor en ny og tydeligere forskriftshjemmel for å kunne pålegge isolering eller begrensninger i bevegelsesfriheten for bekreftet smittede personer og for personer som antas å være smittet».

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Epidemi i flere år

Bakgrunnen for at departementet ønsker disse lovendringene, er at Covid-19-pandemien må antas å vare i flere år. Departementer frykter også oppblussing av smittespredning:

«Vi må imidlertid være forberedt på å kunne slå ned lokal eller nasjonal oppblussing av smitten. Covid-19 vil fremdeles være en trussel mot folkehelsen fram til vi har oppnådd tilstrekkelig immunitet i befolkningen [ …]»

«Vi må dermed være forberedt på at pandemien kan bli langvarig og at vi må leve med Covid-19 som en folkehelsetrussel i minst ett til to år.»

Coronaloven oppheves

Helse- og omsorgsdepartementet vurderer at hjemmelsgrunnlag for isolerings- og karantenetiltak er tidsbegrenset, og at tiltakene bør få en annen hjemmel dersom de skal vare utover en kortere tidsperiode.

Lovendringene tvinges også fram på grunn av at coronaloven oppheves 27. mai. Liknende begrunnelse har vi blant annet sett i forbindelse med Justis- og beredskapsdepartementets forslag om midlertidig lov om innreiserestriksjoner.

Dette bekreftes i en pressemelding.

Departementet anser at isolering gjelder personer som er bekreftet syke. Karantene omfatter personer som er antatt syke, men som ennå ikke har blitt testet eller fått prøvesvar.

Høringsnotatet ble gjort tilgjengelig for offentligheten mandag 25. mai. Notatet er sendt ut på høring, og frist for innspill er satt til onsdag 27. mai. Dagbladet har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som foreløpig ikke har besvart våre henvendelser om høringsnotatet.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Straff

Tidligere har Riksadvokaten opplyst i et rundskriv at brudd på hjemmekarantene og isolasjon normalt skal straffes med 20 000 kroner i bot eller fengsel i 15 dager.

Siden mars har en rekke personer blitt bøtelagt for brudd på karantenepliktene.

Statssekretær Inger Klippen i Helse- og omsorgsdepartementet sier at de «foreslår midlertidige endringer slik at loven gir et klart hjemmelsgrunnlag for personers plikter etter nærkontakt med bekreftet smittet person og isolering av personer som har fått påvist covid-19.»

Har dere hatt hjemmel for å straffeforfølge isolerings- og karantenebrudd tidligere?

- Ja. Reglene i covid-19-forskriften om smittekarantene og isolering er gitt med hjemmel i smittevernloven § 7-12. Den andre delen av lovforslaget som gjelder isolering av personer uten samtykkekompetanse er ny, og vil gi en klar hjemmel til at isolering kan foregå i tilpasset bolig, kommenterer Klippen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!