Katter og båndtvang

Vil ha katter i bånd

Biolog Per Espen Fjeld hevder norske katter dreper sju millioner fugler årlig. Nå ønsker han en diskusjon om «båndtvang».

I BÅND: Biolog Per Espen Fjeld vil at katter skal holdes i bånd, så de ikke dreper fugler. Foto: Sara Johannessen Meek/NTB
I BÅND: Biolog Per Espen Fjeld vil at katter skal holdes i bånd, så de ikke dreper fugler. Foto: Sara Johannessen Meek/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var lørdag at biolog Per Espen Fjeld delte sine tanker på Facebook-siden Færdertinget.

- Hvorfor tar ikke katteeiere ansvar midt i hekketida? De vet jo at den dreper fredet fugl!, skriver Fjeld i innlegget.

Videre spør han:

- Er det lov å drepe fredede fugler med katt - i hekketida til og med?

- Tar rødlistede arter i fleng

Fjeld forteller at han er klar over at han kaster ut en brannfakkel når han skriver sånn, men foreslår altså bånd på katter, for å verne fuglene.

Det skriver lokalavisa Tønsbergs Blad.

Ifølge Fjeld tar norske katter nemlig livet av rundt sju millioner fugler årlig, noe han mener er «vanvittig mye».

- Når det står om en hund som har tatt et rådyr, er det selvsagt stygt og skal unngås, men for naturen har det faktisk ingen betydning. Vi jakter rundt 30 000 rådyr i året. Katter derimot tar fredede og rødlistede arter i fleng, sier han til Tønsbergs Blad.

Unngå unødig skade

Han forklarer at viltloven i Norge sier at alt det ikke er jakt på, er fredet.

I hekketida (1. april til 20. august) er det båndtvang for hunder. Samtidig sier naturmangfoldloven at «ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås».

Ifølge Fjeld betyr dette at nesten all småfugl er fredet. Han stiller derfor spørsmål ved om det er lov å slippe ut husdyr – med viten og vilje - når man vet de dreper fredede fugler.

- Er det greit?

Fjeld hevder at det at katter dreper enorme mengder fredede fugler er godt dokumentert fakta.

PÅ FLUKT: Den ukrainske katten Stepan, kjent fra Tiktok og Instagram, måtte flykte sammen med eieren sin Anna da Russland invaderte Ukraina. Video: Tiktok/Instagram/@loveyoustepan Vis mer

- Diskusjonen må være hvordan vi skal forholde oss til det. Katteeiere som slipper løs katter på denne tida aksepterer med åpne øyne at fugleunger og ekornunger ligger og sulter i hjel fordi katten deres har drept de voksne. Er det greit?, sier han til lokalavisa.

Biologen mener derfor katteeiere i hvert fall bør holde kattene sine inne i hekketida, sette på dem bjeller og gi dem mye mat så de ikke jakter.

Selv hadde han foretrukket at folk brukte bånd på katten, eller at den ble luftet på avlukkede steder. Han mener det er uproblematisk å holde katter i bånd, og at katter har det helt fint i kontrollert tilværelse.

- Ha mer kontroll

Overfor Dagbladet understreker han at han ikke foreslår båndtvang for katter på lik linje som med hunder.

- Men det hadde vært smart å ha mer kontroll. Jeg vet innerst inne at det er ganske urealistisk å innføre båndtvang over natta, men jeg vil løfte problemstillingen og få katteeiere oppmerksomme på det ansvaret de har, sier han.

Han mener de skal være klar over hva de driver med når de skaffer seg husdyr, og ta ansvar for det dyra gjør.

- Hvis de bare slipper katten ut døra, den kommer tilbake om noen dager - god og mett - hva har eierne gjort da?

Han forteller at de fugleartene som går veldig tilbake i Norge, er de samme som lever i det som kalles «kulturlandskapet».

- Drept av katter

Det er områder hvor det typisk sett finnes mange katter, med spredte boligområder langs jordekanter.

- Det er funnet fugler av arten åkerrikse, som er blitt drept av katter. De er det mindre enn 25 par igjen av i hele Norge. Åkerrikse lever i en typisk biotop som katter vandrer i, sier Fjeld.

En annen art som ifølge biologen er i fritt fall, er vipa.

- Der har bønder vært flinke og merket reir for ikke å kjøre på dem med traktor. Ungene til vipa kan ikke fly, så de løper rundt omkring i jordekantene – akkurat samme område som kattene går i, sier han, og advarer:

- Det er veldig sannsynlig at det går galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer