Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg

Vil ha Kina med i rustningskontroll

Nato ønsker avtale mellom USA, Russland og Kina om rustningskontroll.

KINA MÅ MED: Kinas frammarsj som en en av verdens største militærmakter gjør at Kina bør med i en ny avtale mellom stormaktene om rustningskontroll, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i en tale i Brussel i går. Foto: François Lenoir/Reuters
KINA MÅ MED: Kinas frammarsj som en en av verdens største militærmakter gjør at Kina bør med i en ny avtale mellom stormaktene om rustningskontroll, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i en tale i Brussel i går. Foto: François Lenoir/Reuters Vis mer

BRUSSEL (Dagbladet): I en tale om nedrustning og rustningskontroll i Brussel i går ettermiddag tok Nato-sjef Jens Stoltenberg opp utfordringene som Kinas vekst og utvikling som stormakt representerer. Kina har verdens nest største forsvarsbudsjett og atomraketter som ville vært forbudt under avtalen om atomopprustning, INF-avtalen.

Etter at Russland ifølge Nato ikke har etterlevd INF-avtalen som forbyr mellomdistanseraketter med atomvåpen, og USA har sagt opp avtalen, er det ingen forpliktende avtomavtale lenger.

Kan nå USA og Europa

Han sa at endringer i maktbalansen i verden og ny teknologi gjør at regimet for rustningskontroll må endres og tilpasses.

- Kina har nå verdens nest største forsvarsbudsjett. De fortsetter å øke og får et mer sofistikert missilarsenal. Kina har allerede hundrevis av missiler med en rekkevidde som gjør at de ville blitt forbudt under INF-avtalen. Og nylig viste de fram en avansert mellomdistanserakett med atomvåpen som kan nå USA og Europa, sa Stoltenberg.

Han sa at dette sammen med andre avanserte kapasiteter viser hvor langt Kina har kommet.

- Men la meg understreke: Kina bryter ingen våpenkontrollavtale. Men Kina er en stor militærmakt, og har et stort ansvar. Det et på tide at Kina deltar i rustningskontroll, sa Stoltenberg.

Natos generalsekretær sa at det fortsatt er en åpen dør for meningsfull dialog med Russland, og håper på en ny prosess etter at INF-avtalen ikke gjelder lenger.

- Vi må også se utover en bilateral avtale mellom Russland og USA. Vi må finne måter å få med andre land på, som Kina. Jeg er overbevist om at Kina, som resten av verden, vil tjene på økt åpenhet og forutsigbarhet, sa Stoltenberg.

- På tide at Kina deltar

Han erkjente at Kina i dag ikke ønsker dialog eller samtaler om rustningskontroll.

- Men vi må fortsette å ta opp saken med dem. For jo viktigere Kina blir, jo større deres militære kapasitet blir, jo viktigere er det at de blir del av framtidig rustningskontroll. Et våpenkappløp er ikke bra, fordi det er farlig, men også fordi det er dyrt. Så det er i alle lands interesse, særlig de landene som har atomvåpen, å delta i rustningskontroll, sa Stoltenberg.

I en spørsmålsrunde etter talen stilte en representant for Kinas utenriksdepartement spørsmål om hvilke andre land Stoltenberg hadde i tankene for en avtale om atomrustningskontroll.

Stoltenberg svarte at han ser forhandlinger mellom USA, Russland og Kina, som USA har foreslått, som det mest sannsynlige.

NATO-sjef Jens Stoltenberg noterer en viktig seier i Syria-krigen, men er urolig for at IS kan prøve å etablere seg andre steder, for eksempel i Afghanistan. Video: Mats Rønning og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media