Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carl I. Hagen kaster hansken:

Vil ha klimakrangel Norge rundt

Rett fra møte med Cicero-ekspertene utfordrer Carl I. Hagen til nye klimakonfrontasjoner.

BLOD PÅ TANN: Den politiske sluggeren Carl I. Hagen har fått blod på tann etter at han ble nominert til fjerdeplass på stortingslista i Oslo. Nå vil han endre Frp-programmet i klimaspørsmålet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLOD PÅ TANN: Den politiske sluggeren Carl I. Hagen har fått blod på tann etter at han ble nominert til fjerdeplass på stortingslista i Oslo. Nå vil han endre Frp-programmet i klimaspørsmålet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 13. desember braket Frp-nestoren sammen med Ciceros forskningsleder Bjørn Samset i Dagsnytt 18 i NRK. Til Dagbladet sa han at forskningsstiftelsen er kjøpt og betalt.

Hagen trådte inn i rollen som ekstrem klimaskeptiker og dundret løs med utsagn som at det var to grader varmere i vikingtiden, og da kjørte man ikke dieselbil. Han hevdet også at «klimahysteriet er et rent bedrageri».

Trengte opplæring

Klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero svarte at ingen forskning noe sted sier at det var varmere i vikingtiden enn i dag, verken i Europa eller noe annet sted i verden.

- Etter radiodebatten Bjørn Samset at jeg trengte klimaopplæring. Cicero-direktør Kristin Halvorsen fulgte opp med en formell invitasjon. Torsdag hadde jeg møte hos Cicero med Kristn Halvorsen og flere av hennes nærmeste medarbeidere, forskningsleder Bjørn Samset, seniorforsker Marianne Tronstad Lund og seniorforsker Jan Fuglestvedt, som sitter i ledelsen av FNs klimapanel.

Ny kunnskap

Hagen forteller til Dagbladet at han fikk ny kunnskap etter CicSero-samtalene.

- Det kommer alltid noe godt ut av å treffe mennesker, sier Hagen.

- Hva lærte du?

- Interessante ting om det indre liv i FNs klimapanel, sier Carl I. Hagen.

Kaster hansken

Cicero-samtalene ga Frp-veteranen blod på tann.

I et brev, der han underskriver som leder for Klimarealistenes Ressursgruppe, kaster han hansken og ber klimaforskerne stille opp i debattdueller landet rundt.

«Klimarealistene og undertegnede tillater seg med dette å utfordre Cicero til sammen med oss å arrangere en serie på fem møter i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø om menneskeskapte CO2 utslipps mulige innvirkning på klimaet.»

Valgkamptema

- Hensikten er å bidra til en best mulig opplyst befolkning om et viktig samfunnsområde som etter hvert medfører betydelige samfunnskostnader og endringer for innbyggerne i landet. Mulige klimaendringer som følge av menneskers aktivitet veltet nesten regjeringen under de dramatiske budsjettforhandlingene før jul og kommer ganske sikkert til å bli et hovedtema i valgkampen, sier Carl I. Hagen.

Milliardpøsing

Han håper universitetene stiller med nøytrale ordstyrere.

- Jeg konstaterer at klimaforskere har forskjellig oppfatning. Da bør vi avvente til vi har mer troverdige fakta, i stedet for å pøse ut milliarder av kroner på tiltak som kan være unødvendig, sier Hagen.

Cicero Senter for klimaforskning har ikke avgjort om Hagens hanske skal plukkes opp.

- Vi har foreløpig ikke tatt stilling til debattforslaget fra Carl I. Hagen, sier kommunikasjonsleder Christian Bjørnæs.

Utfordrer eget parti

Dagen før klimakonfrontasjonen i Dagsnytt 18 gjorde Hagen comeback i rikspolitikken ved å bli nominert på fjerdeplass på Oslo-partiets stortingsliste.

Siden har 72-åringen vært høyt og lavt. Nå vil han ha klimainnflytelse på partiprogrammet til Frp.

- Sammen med våre syv stortingsrepresentanter Christian Tybring-Gjedde, Ulf Leirstein, Morten Wold, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen, Morten Stordalen og Jørund Rytman jobber jeg for forståelse for at klima i hovedsak styres av naturen selv, og ikke av de helt marginale menneskeskapte CO2-utslippene. Vi kommer til å fremme forslag om dette i forbindelse med at Frp-landsmøtet i mai skal vedta nytt partiprogram, sier Carl I. Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media