Vil ha konge på oppsigelse

SV foreslår å avvikle kongehuset.

HYLLES: SV synes kongen har gjort sitt, og bør gå - men med en oppsigelsestid. Her er Hans Majestet kong Harald på slottsbalkongen sammen med andre medlemmer kongefamilien, under feiringen av hans 75-årsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
HYLLES: SV synes kongen har gjort sitt, og bør gå - men med en oppsigelsestid. Her er Hans Majestet kong Harald på slottsbalkongen sammen med andre medlemmer kongefamilien, under feiringen av hans 75-årsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentantene Snorre Valen og Hallgeir Langeland foreslår å endre Grunnloven slik at Norge blir republikk. De vil bytte ut kongen med en president.

Tolvte gang
- Makt og posisjoner skal ikke kunne arves. Det er på høy tid å endre dette, sier Valen.

Men for at overgangen ikke skal bli for brå, kan kongen få oppsigelsestid, mener de to.

Det er tolvte gang SV fremmer forlag om å legge ned kongehuset og innføre republikk her i landet. Tidligere forslag innebar at kongen ville blitt avsatt umiddelbart.

- Gjennomførbart forslag Denne gangen prøver partiet seg på en mer praktisk tilnærming. De ser for seg at endringen skal gjennomføres ved folkeavstemning og at kongen får oppsigelsestid.

- Tidligere har nok SVs forslagsstillere vært mer opptatt av prinsipper enn å finne gjennomførbare forslag. Dette forslaget vil være gjennomførbart, og vi håper representanter fra flere partier slutter seg til forslaget vårt, sier Valen.

De to stortingsrepresentantene mener første skritt er å utrede ulike former for republikk, og deretter skal endringen avgjøres ved folkeavstemning.

- De aller fleste er egentlig republikanere. Nå er det på høy tid å endre denne gammeldagse styreformen av et moderne land, sier Valen.

Passende for grunnlovsjubileet Valen peker på grunnlovsjubileet som kommer i 2014. Republikanerne i SV håper Norge kan feire 200-årsdagen med republikk.

«En overgang til republikk vil være det naturlige sluttpunktet på den demokratiseringen som startet i 1814, og som var sluttført da Stortinget fratok Kongen, ved unionsoppløsningen, de siste restene av formell makt», heter det i forslaget.

Valen og Langeland ber om at det utredes hva slags type president Norge bør få, det vil si hvor mye politisk makt presidenten skal ha. Videre ber de om at det utredes hvordan presidenten skal velges, hvor lang periode presidenten skal sitte og andre forhold. (©NTB)

HYLLES: I mai feiret Hans Majestet kong Harald sin 75-årsdag. Her hylles han på slottsplassen av et stor folkehav med barn og voksne. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
HYLLES: I mai feiret Hans Majestet kong Harald sin 75-årsdag. Her hylles han på slottsplassen av et stor folkehav med barn og voksne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer