Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha Kongo-hjelp av Storbritannia

- De er mektigere enn Norge og har mer erfaring, sier mora til Joshua French.

PRESSEKONFERANSE I DAG: Kari Hilde French og advokat Morten Furuholmen holdt i dag en pressekonferanse om Kongo-saken. Foto: Arna Vikanes Sørheim
PRESSEKONFERANSE I DAG: Kari Hilde French og advokat Morten Furuholmen holdt i dag en pressekonferanse om Kongo-saken. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Advokat Morten Furuholmen, som er tilbake i Norge etter et opphold i Kongo der han har snakket med de to norske fangene og startet en undersøkelse av hele saken, holdt i dag en pressekonferanse sammen med Kari Hilde French, mora til Joshua French.

Furuholmen er hyret inn av en person som ønsker å være anonym for å hjelpe French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden for drap.

Advokaten sa blant annet at saken er mye mer alvorlig enn han trodde, og at han ikke er i tvil om at de to er uskyldige.

Furuholmen bemerket blant annet at liket ifølge den medisinske rapporten ikke har skader som tydet på at det ble skutt med pumpehagle, noe vitnene mot Moland og French har hevdet.

Vil engasjere britene

Kari Hilde French pekte under pressekonferansen på sin side vitnene i saken som de sannsynlige drapsmennene. Hun sa også at hun var stolt av sin sønn og Tjostolv Moland.

- Vi vil at Storbritannia skal legge mer press. De er mektigere enn Norge og har mer erfaring. De har ambassade i Kinshasa. Husk at de har fem dødsdommer, og er dømt til døden for å ha ranet til seg en bil de bare måtte flykte i fordi de var i livsfare.  

Joshua French er både norsk og britisk statsborger.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har møtt Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba og snakket med ham om saken.

Støre har også tatt opp saken med EU, noe som kan ha vært medvirkende til at president Joseph Kabila engasjerte seg i saken.

- Penger, penger, penger
Under rettssaken kom det flere svære pengekrav mot de to tiltalte fra pårørende, vitner og fagforeningsledere. Kravene lå på et skyhøyt nivå, men ble også noe nedjustert da de første milliardkravene trolig skyldtes en regnefeil.

Kari Hilde French reagerer uansett skarp på kravene som blant annet ble fremmet av familien til drapsofferet i saken.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst Vis mer

- Det er en skam at Kongo bare vil ha penger for gutta. Penger, penger, penger, sier hun til Dagbladet.

Hun opplyste i dag at sjømannsprest Knut Lyngseth ankom Kisangani i går, og at han besøkte de to i fengselet.

- De setter stor pris på å kunne snakke åpent med ham. Han hadde med hyggelige brev fra familien, og blir et kontaktpunkt mellom de to og familien.

Det framstår fortsatt som noe uklart hvorfor Moland og French var i Kongo på drapstidspunktet. Advokat Furuholmen fortalte i dag at de de to tiltalte har forklart ham at de var i Kongo for å kartlegge hvordan de kunne tilby sikkerhetstjenester i landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling