POSITIV: LO-leder Roar Flåthen mener konsekvensutredning er det eneste riktige i Lofoten og Vesterålen. Foto: SCANPIX.
POSITIV: LO-leder Roar Flåthen mener konsekvensutredning er det eneste riktige i Lofoten og Vesterålen. Foto: SCANPIX.Vis mer

Vil ha konsekvensutredning

Roar Flåthen og LO har bestemt seg før kunnskapen er lagt på bordet. Å si nei vil være lovbrudd, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): LO har støttet Ap i å vente med å ta en beslutning om olje i nord til kunnskapen ligger på bordet. Torsdag kommer fagrapporten, men LO-leder Roar Flåthen vil ikke vente mer. Flåthen sier ja til konsekvensutredning, og tror Arbeiderpartiet vil gjøre det samme.

Med seg har LO KonKraft-kameratene Oljeindustriens landsforening, Norsk Industri og Rederiforbundet.

- Vi er enige om at det er viktig å få konsekvensutredet Lofoten og Vesterålen, sier Roar Flåthen.

- Hvorfor vil dere ikke lenger vente på kunnskap?

- Dette er en lang prosess. Det er hentet inn mye kunnskap allerede, og det vil komme nye ting hele veien. Når forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet legges fram, vil vi kreve konsekvensutredning. Konsekvensutredning er en viktig sikkerhetsventil for å hensynta andre interesser som fiskeri og miljø og la den nordnorske landsdelen bli hørt. Det er ikke det samme som å ta beslutningen, det er å utrede konsekvensen av å si ja eller nei, sier Flåthen.

Roar Flåthen tror Arbeiderpartiet vil si ja til konsekvensutredning.

- Vi har gått inn for konsekvensutredning og jeg mener at Ap-landsmøtet gikk inn for en konsekvensutredning. Det vil ikke være forsvarlig med noe annet standpunkt, sier LO-lederen.

Å si nei ser han på som et lovbrudd.

- Jeg registrerer at mange har tatt til orde for å ikke konsekvensutrede. Det vil være å stoppe innhentingen av kunnskap og å sette en veibom for utvikling i nord før vi veit hva vi snakker om. Å si nei til konsekvensutredning vil være brudd på petroleumsloven, sier Flåthen, og provoserer Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

- Dette er vissvass. Det står ikke noe sted at man skal konsekvensutrede, det er jo det som er spørsmålet nå. Oljetilhengerne spiller et urent spill der de later som at de er opptatt av kunnskap og fremstiller de som er imot konsekvensutredning som imot kunnskap. Egentlig er det en prosess for å få åpna områdene. Det står tydelig i petroleumsloven at konsekvensutredning skal skje med utgangspunkt i ønske om tildeling av nytt areal. Det pågår en prosess nå for kunnskapsinnhenting, og vi har jobba hele tida for at forskningsprosjektene Mareano og Seapop skal få mer penger. Hvor har LO vært i de kampene? spør Lars Haltbrekken.