Vil ha kontantstøtte til unge bønder

Bondeorganisasjonene vil heve snittlønna med 40.000.

HER ER KRAVENE: Jordbruksorganisasjonene ved leder for Norges Bondelag, Pål Haugstad (i midten), og leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole Anton Teigen  presenterte i dag sine krav til Statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.v.). Foto Erik Johansen/Scanpix
HER ER KRAVENE: Jordbruksorganisasjonene ved leder for Norges Bondelag, Pål Haugstad (i midten), og leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole Anton Teigen presenterte i dag sine krav til Statens forhandlingsleder Leif Forsell (t.v.). Foto Erik Johansen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondeorganisasjonene vil heve snittlønna i jordbruket med 40.000 kroner og foreslår en egen kontantstøtte til yngre bønder.

Kravet til staten i årets jordbruksforhandlinger har en ramme på 2,2 milliarder kroner. Bondeorganisasjonene krever at hovedsummen på 1.560 millioner tas over statsbudsjettet, mens 440 millioner tas ut i økte priser.

I fjor ble bare 350 millioner kroner av den rekordstore oppgjørsrammen på 1,9 milliarder dekket inn over statsbudsjettet.

- Kravet vil føre til at den gjennomsnittlig inntekten i jordbruket kan løftes fra om lag 200.000 kroner til 240.000 kroner, opplyser Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Kontantstøtte

Ifølge organisasjonen kreves det en historisk satsing på ungdom i årets forhandlinger. Et kontanttilskudd på 50.000 kroner skal gis til personer under 35 år som overtar gårdsbruk, og utbetales i fem år dersom bo- og driveplikten og kravet til produksjonstilskudd oppfylles.

- Når gjennomsnittsalderen på kvinnelige brukere som overtar gårdsbruk er 52 år, må det settes inn nye og utradisjonelle tiltak, sier leder Ole-Anton Teigen i Småbrukarlaget.

Kravet omfatter også fjerning av bunnfradraget på 3.000 kroner, som ifølge Teigen rammer små og mellomstore bruk.

Klimatiltak

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fremmer felles krav til staten også i årets forhandlinger. Bondelagets utgangspunkt var et krav på 1.920 millioner kroner, mens Småbrukarlagets krevde var 2.530 millioner kroner, ifølge Nationen.

Til grunn for jordbrukets krav ligger ønsket om kompensasjon for inntektsutviklingen i forhold til andre grupper og kostnadsvekst fra 2009 til 2010.

- Kravet inneholder flere klimatiltak. Dette gjelder satsing på beitebruk, gjeninnføring av grøftetilskuddet, og en rekke prosjekter som vil bidra til ny kunnskap om et mer klimavennlig jordbruk, hevder Teigen.

Han legger til at bøndenes velferdsordninger foreslås styrket med 15 prosent og at birøkt nå er kommet inn i avtalen med et tilskudd per kube.

(NTB)