LIKESTILLING PÅ AGENDAEN: Venstre-leder Trine Skei Grande går imot Solberg-regjeringen om kontantstøtte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
LIKESTILLING PÅ AGENDAEN: Venstre-leder Trine Skei Grande går imot Solberg-regjeringen om kontantstøtte. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer

Vil ha kontantstøtten helt bort

Venstre-leder Trine Skei Grande med ny likestillingspolitikk på landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre beveger seg i debatten om kontantstøtten. Nå går de imot budsjettforliket med KrF og regjeringspartiene Høyre og Frp i høst, og vil avvikle ordningen helt.

- Vi kan ikke holde oss med ordninger som motvirker likestillingen. Derfor må vi - når vi har innført en reell rett til barnehageplass til alle fra fylte ett år - avvikle kontantstøtteordningen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til landsmøtet.

Her ble likestilling i et generasjonsperspektiv et hovedtema.

Vil løfte barnehage og skole Trine Skei Grande mener det er et problem at ikke alle barn går i barnehage.

- 96,6 prosent av alle 3,5-åringer i Norge går i barnehage. Det er bra for barna. Det er bra for foreldrene. Og det er bra for Norge. Problemet - ja, vi må ærlige å si at dette er et problem - er de 3,4 prosentene som ikke går i barnehage, sa Grande, og viser til at det er barn av foreldre med lav utdanning og inntekt som benytter barnehage minst.

Venstre-lederen vil derfor ha gratis kjernetid eller gratis halvdagsplass til alle 3 - 5-åringer, og et stort barnehageløft. Grande peker på den store mangelen på pedagoger som en stor utfordring, og mener at kvaliteten må bli bedre.

- Derfor må vi bidra til økt rekruttering av utdannede barnehagelærere og andre med relevant fagkompetanse, samtidig som alle ansatte i barnehagene må få gode muligheter for etter- og videreutdanning. Det er en forutsetning for at vi i det hele tatt skal være i nærheten av å kunne oppfylle en bemanningsnorm.

Grande vil også løfte skolen, og viser til 25 tiltak som Venstre la fram i valgkampen for å styrke norsk skole. Også her er kompetanseløft for fagfolkene hovedsatsingsområdet.

- Det blir Venstres hovedoppgave de neste årene å sørge for at vi i 2020 ikke mangler 11 000 lærere, sa Grande.

Venstrelederen vil også gjennomføre en såkalt frihetsreform, som skal gi mer makt til den enkelte skolen. For høyere utdanning vil hun ha en kvalitetsreform.

Ikke fornøyd med oljefondutredningen Et annet hovedtema for Venstre er miljø. Grande går hardt ut mot den rødgrønne innsatsen gjennom åtte år, og viser til at det blir krevende å nå Norges klimamål.

- Vi har med nok en unnlatelsessynd å gjøre. I stedet for å sette i verk tilstrekkelig mange tiltak som virkelig betyr noe, har man gått seg vill i månelandinger og klimabørs. Jens Stoltenberg overlot politikken til markedet - og markedet kollapset.

Hun mener også at målene ikke hadde vært mulig å nå uten Høyre, KrF og Venstres innsats for å hale og dra i de rødgrønne.

- I stedet for resultater var de rødgrønne mer opptatt av spill, av å holde Frp unna, enn reelle resultater. Det er fryktelig trist, sa Venstre-lederen, som vil innføre en egen klimalov.

I dag la finansminister Siv Jensen fram stortingsmeldinga om oljefondet (SPU). Her varslet Jensen at hun vil legge ned Etikkrådet, noe Venstre er imot. Venstre har i dag fått kritikk for at rådet forsvinner, men også for at de stemte nei til Arbeiderpartiets forslag om uttrekk av oljefondet fra kullindustrien, for i stedet å sette ned et utvalg som skal utrede uttrekk fra fossilbransjen som helhet. Trine Skei Grande adresserte oljefond-kritikken i talen.

- Vi har hatt en interessant runde i Stortinget de siste ukene om SPU og kull der Venstre er blitt beskyldt for å sette hensynet til regjreingen foran hensynet til miljøet. Snakk om politikersludder, sa hun.

Hun viser til at Venstre flere ganger har foreslått utredningen, uten støtte fra de rødgrønne, og at de nå har fått flertall for en bred, uavhengig utredning.

Men i dag har blant andre miljøorganisasjonene og SV kritisert sammensettingen av ekspertgruppen som skal foreta utredningen.

- Jeg må være ærlig å si at både mandatet og sammensettingen hadde vært annerledes om Venstre hadde fått noe å si, sa Trine Skei Grande.

Vil myke opp arbeidsmiljøloven I talen gir hun også arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) full støtte til å endre arbeidspolitikken.

- Vi holder oss i dag med en lov som daglig blir brutt tusenvis av ganger hver dag, sa Grande, som mener loven er for rigid i forhold til dagens arbeidsliv.

- Du kan regne med Venstres helhjertede støtte til fornuftige oppmykninger og tilpasninger i dagens arbeidsmiljølov slik at vi får et mer fleksielt og mer inkluderende arbeidsliv, sa Grande.

Også i arbeidslivspolitikken presenterer Venstre et nytt likestillingsmål.

- Vi burde ha et nytt mål i IA-avtalen. Reell likestilling i arbeidslivet. Alle bedrifter som undertegner IA-avtalen skal og må forplikte seg til likelønn for kvinner og menn, sa partilederen.

- Det finnes fortsatt altfor sterke mønster og strukturer som hindrer kvinner i å få de samme mulighetene som menn. Disse strukturene må ødelegges, sa hun.

Hun sier at det er grunn til for de rødgrønne å kritisere de blåblå for likestillingspolitikken. Samtidig kritiserer hun de rødgrønne for å ha stemt ned flere av Venstres likestillingsforslag, som kompetansepott for høyt utdannede arbeidstakere i lavtlønnsyrker, tredelt foreldrepermisjon, og tiltak for å hindre og forebygge seksualisert vold.
 
Omkamp om DLD Trine Skei Grande tok også opp personvern og overvåking. Hun viste til Snowden-saken.

- Saken har gjort det krystallklart at både myndigheter og kommersielle aktører ønsker å vite mest mulig om oss, sa Trine Skei Grande, og fortsatte:

- Vi liberale mener at selv om du har rent mel i posen, skal du slippe å vise fram melet ditt hele tida.

Grande mener Snowden-saken har gitt større legitimitet til de som er opptatt av personvern.

Hun vil sikre norsk nettrafikk og skrote datalagringsdirektivet.

- Vi må enten sørge for at den norske nettrafikken går gjennom andre land enn Sverige eller så må vi sikre oss en helt uomtvistelig avtale som innebærer at svenske myndigheter ikke under noen omstendighet kan overvåke norsk nettrafikk. For det andre: Vi bør skrote hele datalagringsdirektivet.

Hun anklaget justisminister Anders Anundsen (Frp) for å ha hatt et svakere fokus på personvern og overvåking siden han kom i regjering, og forventer at han står for det han tidligere har sagt om datalagringsdirektivet. Hun varslet også at Venstre vil ta initiativ til å sette ned en ny personvernkommisjon.
 
Partilederen listet opp en rekke av Venstres seiere i regjering, og siterte Christian Tybring-Gjedde, da han ba om å bli fristilt fra asylavtalen.

- Det er nesten mer enn vi kunne håpe på, sa Grande, til stor applaus fra salen.