Vil ha kortere og tryggere russefeiring

Russefeiringen må bli kortere, tryggere og mer verdig, mener utdanningsminister Kristin Clemet (H). Hun foreslår at skolene inngår avtaler om feiringen med russen. Som motytelse vil hun flytte eksamen til juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må gjøre det vi kan for å hindre at tragiske ulykker som den i Våler i Hedmark skjer igjen, sier Clemet til NTB.

Fredag morgen omkom fire elever fra Åsnes videregående skole i ulykken i Våler der en russebil kjørte av veien og tok fyr. Siden russefeiringen startet i år har det vært en rekke ulykker der russebiler har vært involvert. Kristin Clemets forslag kommer ikke som en følge av ulykken i Våler, departementet har arbeidet med forholdene rundt dagens russefeiring i flere måneder.

De mange ulykkene i forbindelse med russefeiringen har fått varsellampene til å lyse i Utdanningsdepartementet. Over sommeren vil skolene derfor få tilsendt et forslag til avtaler som den enkelte skole kan inngå med avgangselevene for hvordan russefeiringen skal gjennomføres.

Clemet foreslår å korte ned russetiden fra i dag hvor russen starter feiringen i april. Neste år bør russefeiringen foregå fra 1.-17. mai, mener hun, og lover samtidig å flytte eksamen til juni. Det vil føre til både bedre undervisning og bedre eksamensresultater, mener hun.

Samtidig bør russen ha avtalt hvordan feiringen skal foregå, for om mulig å redusere både store og små ulykker.

- Vi verken kan eller vil komme med detaljerte forslag til hvordan en slik avtale bør være. Men vi mener skolen og avgangselevene bør kunne bli enige om å gjennomføre russefeiringen på en tryggere og mer verdig måte, sier Clemet.

Det er flere forhold ved dagens russefeiring departementet mener skolene og russen bør tenke over og utarbeide regler for. Skal det for eksempel være lov til å drikke alkohol i russebilene? Bør russen ha en avtale om når bilene skal stå parkert? Er det klokt å kjøre russebil i fire-fem-tiden om natten?

I dag kidnappes russ av andre russ, kjøres på landet og overlates halvnakne og halvfulle til seg selv. Er det en naturlig del av en verdig feiring? Hva med eggkasting og hærverk?

- Jeg tror de mange ulykkene får russen selv til å tenke. Også foreldre vil bli sjeleglade om feiringen blir mindre farlig enn i dag. Vi ønsker ikke å gjøre russetiden mindre festlig. Men både vi og elevorganisasjonene vi har vært i kontakt med ser at feiringen kan bli tryggere og bedre dersom vi kan få til noen regler for hvordan russetiden kan gjennomføres, sier utdanningsminister Kristin Clemet.

(NTB-Karen Eldbjørg Toven)

VIL IKKE ØDELEGGE FESTEN: Kristin Clemet vil korte ned russetida og innføre regler, men sier at hun ikke vil ødelegge feiringa.