Vil ha krig førsandstormene

Utenriksminister Jan Petersen har som mål at Irak kvitter seg med masseødeleggelsesvåpen uten at USA går til krig. President George W. Bush derimot, vil gjerne ha krigen i gang før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVORFOR HAR PRESIDENT George W. Bush det så travelt med å få vedtatt en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som åpner for en militær aksjon mot Irak? Og hvorfor insisterer Norges utenriksminister Jan Petersen på at debatten bare dreier seg om en ny FN-resolusjon om våpeninspeksjon?

- Jeg tror utenriksminister Jan Petersen er engstelig for å binde seg opp mot et standpunkt som det i ettertid kan bli vanskelig å forsvare. Han våger ikke å gå ut mot noe som kan være i strid med Bush-administrasjonens interesser, sier forsker Stein Tønneson ved Fredsforskningsinstituttet til Dagbladet.

USA har, etter forslag fra Frankrike, godtatt en totrinnsløsning for Irak-resolusjon. En som setter betingelser for våpeninspektørenes arbeid, og deretter en ny resolusjon hvis det viser seg at Irak ikke retter seg etter FNs krav.

- Ved å binde disse spørsmålene opp mot Sikkerhetsrådet kan man skape bremser for USA. Man kan få trukket ut prosessen slik at man kan hindre en krig før mars. Det er vel ikke riktig å si at det er stukket kjepper i hjulene for Bush, men noen kvister i maskineriet er det nok.

- HVIS NORGE, BAK KULISSENE, har bidratt til dette, burde vi ha meldt støtte til Frankrike. Slik det nå er mener jeg det er et problem for demokratiet at man må ty til gjetninger rundt hva Norge gjør i Sikkerhetsrådet, sier Tønneson.

I påvente av at FNs sikkerhetsråd skal vedta en resolusjon som Bush-administrasjonen mener ikke er skarp nok, og at trinn to skal slå inn, har det de siste dagene vært utfoldet en hektisk aktivitet for å sikre at våpeninspeksjonen blir iverksatt raskt og med stor kraft. For USA har det travelt. Bush-administrasjonens førsteprioritet er åpenbart et regimeskifte i Irak. Våpeninspeksjonene er verktøyet som skal bidra til at Bush får det som han vil. Ifølge tjenestemenn i Bush-administrasjonen er målet å hindre at man får en forsinkelse på flere måneder før man kan slå til mot Irak hvis inspektørene ikke får de arbeidsforhold FN krever.

EKSPERTER i Pentagon framholder som et av sine hovedargumenter at det optimale tidspunkt for krig mot Irak er vintermånedene, før varmen og sandstormene setter inn og skaper problemer for troppene. Ifølge de militære må en militær aksjon starte en gang mellom desember og februar.

Som et ledd i den pågående tautrekkingen mellom USA og tvilerne i Sikkerhetsrådet, stilte både utenriksminister Colin Powell og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice på de riksdekkende TV-stasjonenes talkshow for å fortelle befolkningen at en ny resolusjon snart er klar.

USAs mål er å få en resolusjon som refererer til "ikke spesifiserte konsekvenser" , som kan tolkes som bruk av militær makt hvis ikke Irak føyer seg etter kravene.

BUSH HAR DET SÅ TRAVELT at Condoleezza Rice sa om Saddam Hussein til CNN at "verden vil ha en nulltoleranse overfor ham hvis han ikke er villig til å samarbeide denne gangen", og at USA ikke ville tåle så mye som en to timers forsinkelse fra et krav om inspeksjon ble framsatt og til inspeksjonen ble gjennomført, fordi det ville gi irakerne tid til å ødelegge dokumenter.

Tjenestemenn i Bush-administrasjonen fastholder også at våpeninspektørene skal ledsages av amerikanere som kan peke ut de "riktige stedene" for våpeninspektørene. Disse skal ha egne væpnede sikkerhetsvakter i tilfelle det kommer til en konfrontasjon med styrker fra Irak. Flere FN-diplomater har overfor The New York Times gitt uttrykk for at væpnede sikkerhetsvakter er unødig provoserende, og frykter at dette kravet er framsatt fordi man vil lete etter en konfrontasjon som kan tjene som påskudd for en militær aksjon mot Irak.

DEN RUSSISKE EKSDIPLOMATEN, Victor Mizin, som var i Irak som våpeninspektør i 1990-åra, sier det slik:

- Hvis inspeksjonene går i stå, så kan våpeninspektørene iscenesette en eller annen form for provokasjon. Alternativet vil være å vente, og håpe at irakerne begår en feil og skaper en slik situasjon selv.