Vil ha krisemilliard til klimatilpasning

Miljøpartiet De Grønne mener jordskredene utenfor Molde forrige søndag viser at det haster med mer penger til sikringsarbeid. - NVE får allerede mer penger til dette enn de klarer å bruke opp, svarer departementet.

RASTE UT: Alt av redningsmannskaper ble kalt ut til Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag. Foto: Frederik Ringnes / NTB
RASTE UT: Alt av redningsmannskaper ble kalt ut til Vistdalen i Molde kommune etter at det gikk flere jordskred søndag. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

- I helga så vi hvordan jordskredet i Molde truet menneskeliv og ødela hjem og eiendommer. Det er på overtid at regjeringa sørger for at kommuner i hele landet har muligheten til å sikre seg mot klimaendringene. Eller vil Støre at folk i distriktene skal krysse fingrene og håpe på det beste? sier talsperson i MDG, Arild Hermstad, til Dagbladet.

- Vi vet at klimarelatert ekstremvær kan ramme overalt. Men det er særlig folk og næringer i distriktene som rammes. Derfor trenger vi at regjeringen åpner lommeboka raskt, og vi mener det trengs minst en krisemilliard til klimatilpasning nå, sier han.

85 milliarder

Han viser til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i 2021 beregnet at det vil koste omkring 85 milliarder kroner å sikre «alle bygg som er utsatt for skred i bratt terreng, flom, erosjon og kvikkleireskred skal sikres til samme nivå som kravene til nye bygg».

VIL HA PENGEFLOM: Talsmann i MDG, Arild Hermstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA PENGEFLOM: Talsmann i MDG, Arild Hermstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke gitt at det er samfunnsmessig rasjonelt å gjennomføre alle disse sikringstiltakene, sa NVE-direktør Kjetil Lund selv om rapporten.

Av NVEs sikringsbudsjett for i år brukes rundt 200 millioner til å sikre kommunesenteret i Skjåk.

- Klimatilpasning begynner i kommunene, og når regjeringen svikter så blir kommunepolitikken enda viktigere. Flatehogst, nedbygging av myrer og dårlig overvannshåndtering gjør samfunnet mer sårbart for flom og skred. Det er kommunene som styrer arealpolitikken. Vi vil øke bevilgningene til klimatilpasning og skred- og flomsikring for å sikre folk og få trygge liv i byen og i bygda i framtiden, sier Hermstad.

Ikke bare et pengespørsmål

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap), kan ikke love noen pengeflom:

- Dette er et viktig arbeidsfelt. Det handler om at folk skal føle seg trygge. Derfor får NVE i dag 500 millioner til flom og skredarbeid, sier Sæther til Dagbladet.

To personer er lettere skadd etter flere større jordskred i Vistdalen i Molde kommune søndag kveld. Video: Leif Richard Fredvig-Erichsen Vis mer

- Så dere vil ikke gi noen ekstraordinære midler nå, slik MDG ber om?

- Nei. Vi har en budsjettprosess utover høsten som går på vanlig måte. Det budsjettarbeidet kan jeg ikke forskuttere, sier hun.

Ifølge Sæther er det ikke slik at mer penger er hele løsningen:

- De 500 millionene NVE får til flom- og skredsikring klarer de ikke å bruke opp hvert år. Det er fordi dette er store prosjekter som går over flere år, som handler om god planlegging og godt samarbeid med kommunene, sier Sæther.

Hun sier det kommer en stortingsmelding om flom- og skredberedskap til våren.

- Vi ser at det blir mer vær på grunn av klimaendringer. Det gjør at dette er et arbeidsområde der vi må holde oss kontinuerlig oppdatert, sier Sæther.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer