Vil ha lærer-Idol

Unge Høyres leder, Torbjørn Røe Isaksen, vil la elevene stemme ut de verste lærerne i videregående skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå går Høyres ungdomsparti nye veier i kampen for mer elevmakt.

– Hvis feil person vinner Idol, må tusenvis høre på dårlig musikk. Hvis feil person blir lærer, kan mange hundre ungdommer få framtida si ødelagt, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Leder Torbjørn Røe Isaksen har latt seg inspirere av TV2s store suksess med Idol og går nå inn for tvungen audition for alle nye lærere i videregående skole.

– Lærer-Idol er en måte å kvalitetssikre lærerne på, sier Røe Isaksen.

Unge Høyre-lederen mener en måte å gjøre det på er å samle 30 elever til en prøvetime i det faget læreren skal undervise i. Etterpå får elevene vurdere innsatsen.

Kjører prøvetime

På Sandvika videregående skole i Akershus gjør rektor Arne Opsahl akkurat det.

– Den vanlige måten å plukke lærere på gir ikke en tilstrekkelig kvalitetssikring. I tillegg til å gjøre jobbintervjuer og snakke med referanser, kjører vi en prøvetime. Det er ikke noen Idol-utvelgelse. Vi vil sikre at elevene opplever at de blir tatt på alvor. Dette går på formidling og kontakten læreren får med elevene. Elevene tar det veldig seriøst. Det blir ikke noe show-greie, sier han.

Umiddelbart etterpå må elevene fylle ut et anonymt spørreskjema.

– Hva skjer hvis elevene mener at den nye læreren er for dårlig?

– Da må vi gå en runde til. Vi forsøkte dette i begrenset målestokk i fjor. Da hadde vi ett tilfelle hvor vi måtte gå en ny runde med intervjuer. Men i år var det ingen lærere som falt ut i prosessen, sier Opsahl.

Elevene positive

Anette Haraldsen er en av lærerne som har vært gjennom en slik prøvetime. Til høsten starter hun ved Sandvika videregående skole.

– Både elevene og jeg så på det som en test. Jeg tror de syntes det var gøy å få bestemme. Jeg tenkte bare at ’det får gå som det går’ og la ikke opp til noe mer enn det jeg vanligvis gjør i en time. Jeg synes det var en riktig måte å gjøre det på. Det gir en viss trygghet at du er godkjent av både lærer og elever, sier Haraldsen.

I Elevorganisasjonen er de positive, om prøvetimene foregår over en viss tid.

– Dersom lærerne må gjennom en viss prøvetid, kan det være en god test, men én prøvetime er for lite, sier påtroppende leder, Vibeke Mohn Herberg.

Per Aahlin, nestleder i Utdanningsforbundet, er langt mer skeptisk til Unge Høyres forslag.

– Å gjøre dette til audition blir for lettvint. Det sier vel mer om Unge Høyre enn om hvor alvorlig det er å tilsette lærere. Lærere har vært gjennom prøvetimer før de får godkjent sin utdanning, sier han.

VIL BLI KVITT DE VERSTE LÆRERNE: Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer