Vil ha lavere mobilkostnader i Europa

Nytt forslag fra Europakommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange av oss har opplevd å bli ganske overrasket når telefonregningen kommer etter en ferietur. Å ringe, sende meldinger og ikke minst surfe på nettet kan fort bli en dyr affære når man er utenlands.

I dag la Europakommisjonen frem et forslag som kan redusere roamingkostnadene i Europa. Over de neste tre årene kan avgifter kunder betaler for å surfe med smarttelefoner og lesebrett reduseres med hele 78 prosent, skriver BBC News.

Kommisjonen ønsker større konkurranse, slik at forbrukerne kan få flere valg. Kundene skal fortsatt kunne bruke sitt eget telefonnummer, men ha muligheten til å fritt velge mellom rimeligere operatører når de ønsker å surfe på nettet eller laste ned bilder og musikk.

For dyrt - Folk betaler for eksempel over to euro per megabyte av nedlastet data når de bruker roaming, mens operatørene vanligvis tar betalt betydelig mindre enn 50 cents av hverandre. Dette må det ta slutt på, står det i forslaget. 

«På tilbudssiden, vil våre forslag gjøre det lettere for alternative operatører å komme seg inn på roamingmarkedet. [...] På etterspørselssiden ønsker vi å gi brukerne mer gjennomsiktighet og flere valg. Våre forslag vil kunne tilby dem retten til å selv velge en alternativ operatør for EU-roaming, og nyte godt av lavere priser, samtidig som de beholder sin vanlige operatør når de er hjemme.» står det i pressemeldingen.

- Jeg tror dette forslaget vil få stor støtte både i Europaparlamentet og i Ministerrådet, sier Paul Rübig, et medlem av Europapaliamentet til New York Times.

Fortsatt dyrt i sommer En del operatører har imidlertid kritisert forslaget og mener at lavere priser ikke akkurat oppfordrer til investeringer i raskere mobilnettverk.

Europakommisjonen håper lovforslagene vil få grønt lys neste år og at prisene for å bruke roamning i Europa vil ligne prisene hjemme innen 2015. Det kan derfor fortsatt være lurt å tenke seg ekstra om før man velger Google Maps fremfor det tradisjonelle kartet på Europaferie i sommer.

FOR DYRT: Europakommisjonen mener det er altfor dyrt å surfe på nettet med mobil når man reiser i Europa. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/Files
FOR DYRT: Europakommisjonen mener det er altfor dyrt å surfe på nettet med mobil når man reiser i Europa. Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak/Files Vis mer