Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha lavere studielånsrente

Både Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Venstre krever nå at regjeringen sikrer lavere rente på studielån. Unge Venstre vil ha rentetak, mens KrFU vil tilbake til en politisk styrt rente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge Venstres landsstyre ber regjeringen legge fram forslag for Stortinget om rentetak på studielån. Studielånsrenta økte til 7,2 prosent 1. januar, og vil øke til 8,6 prosent 1. april. Fra 1. juli blir det mulig å binde renta, men nivået er avhengig av markedsrenta på dette tidspunktet.

- Det finnes ingen nasjonale økonomiske begrunnelser for at unge mennesker i etableringsfasen skal belastes med skyhøye renter på lån til utdanning. Et rentetak vil kunne gi lavere rente og sikre stabilitet, heter det i en uttalelse fra Unge Venstre.

Politisk styrt

KrFU krever at regjeringen i neste års budsjett må vise vilje til å la studielånsrenten bli politisk styrt igjen, slik at nyetablerte kan få en lavere og mer forutsigbar rente.

Regjeringspartiet KrFs ungdomsorganisasjon krever også at regjeringen holder løftet fra Voksenåsenerklæringen om å øke stipendandelen til 40 prosent. Ved neste års budsjett må det bli et løft på stipendandelen, krever KrFU.

Boliger

Regjeringen blir dessuten bedt om å heve grensen for hvor høy inntekt studentene kan ha uten å miste stipend og lån. Dette må skje allerede i revidert budsjett i år, krever KrFU. I dag er inntektsgrensen på 3.380 kroner i måneden for å motta fullt stipend og lån.

- Dette er et politisk løft som vil bety svært mye for studenter som sliter økonomisk med blant annet høy husleie, mener KrFU.

Organisasjonen vil også ha økte bevilgninger til studentboliger.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media