Coronapandemien

Vil ha lettelser for Oslo-regionen onsdag

Over én million nordmenn kan få lettelser i coronarestriksjonene neste uke. Den første avgjørelsen er ventet onsdag.

LYSNING I SIKTE: På onsdag kan det komme nye lettelser i Oslo-regionen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
LYSNING I SIKTE: På onsdag kan det komme nye lettelser i Oslo-regionen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag møtes formannskapene i Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen for å behandle mulige lettelser i coronatiltakene i Oslo-regionen.

I helga har fagavdelingene jobbet på spreng for å utarbeide forslag til hvilke regler og anbefalinger som skal gjelde framover. De har også mottatt råd fra Folkehelseinstituttet.

GJENÅPNING: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen presenterer trinn en i gjenåpningsplanen for hovedstaden. Vis mer

Klar bestilling

- Fagfolkene på helse sitter sammen nå. Signalene jeg får er at det er konstruktiv samarbeid mellom de tre kommunene, sier ordfører i Lillestrøm Jørgen Vik.

Det er ventet at fagfolkene legger fram sine forslag allerede mandag, før politikerne skal fatte sin beslutning onsdag. Målet er at de tre kommunene sammen med Oslo skal være koordinerte og ha mest mulig like tiltak.

Ordføreren understreker at han ikke vet noe om hva ekspertene konkluderer med.

- Bestillingen er klar, og det er at vi ønsker lettelser. Men jeg aner ikke nå hva de er kommet fram til så langt, sier Vik.

De tre romerikskommunene har vært pålagt nasjonale tiltak av regjeringen. Disse er nå myket opp, men lokale tiltak holder blant annet de fleste butikker stengt. Skolene er også på rødt nivå.

Oslo-lettelser kan komme til uka

Fredag varslet byrådsleder i Oslo Raymond Johansen lettelser den kommende uka.

- Jeg håper at vi kan begynne på deler av trinn to i gjenåpningsplanen ganske snart, kanskje allerede mot slutten av uka, sa Johansen til Dagbladet.

- Hvilke deler mener du?

- Det vil jeg komme tilbake til mot slutten av uka. Vi har mange tanker og jobber på spreng også gjennom helga. Det er smitte- og innleggelsestall som vil styre dette. I tillegg gjelder vurderinger knyttet til mobilitet i regionen. Men det er ingen tvil om at det for mange er utrolig strevsomt at barnehager er på rødt nivå.

Saken med forslag om hvilke tiltak som skal gjelde i Lillestrøm kommer etter planen i løpet av morgendagen. En av oppmykningene som foreslås er å tillate at alle butikker kan holde åpne. Trolig blir de samme reglene gjeldende for Oslo.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen om vaksinepass. Vis mer

Coronamøte i Bergen

Også i Vestlandets hovedstad Bergen pågår det hektisk møteaktivitet søndag kveld. De gjeldende tiltakene går ut ved midnatt, og byrådet sitter søndag kveld i møter for å diskutere hvilke tiltak og restriksjoner som skal gjelde framover.

Dagbladet får opplyst at byrådet trolig tar beslutningen om forlengede tiltak eller oppmykninger mandag kveld, og at de blir kjent i morgen. Det kan også komme signaler om hva det går mot allerede mandag kveld, etter det Dagbladet kjenner til.

De innstrammede tiltakene i Bergen ble innført mandag for to uker siden, etter høye smittetall. Da hadde byen nettopp åpnet opp for blant annet skjenking.

Tiltakene innebærer blant at det ikke er lov å ha flere enn to gjester hjemme, samt at svømmehaller og innendørs fritidsaktiviteter må holdes stengt. Skolene er på gult nivå, men kan settes til rødt ved lokale smitteutbrudd.

Fortsatt holdes likevel butikker og treningssentre åpne, og det er tillatt å skjenke alkohol fram til klokka 22.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer