INNSYNSRETT: Forrige periode var han nestleder - nå leder Martin Kolberg (Ap) Stortingets kontrollkomité. Han vil starte arbeidet med å lovfeste innsynrett for kontrollkomiteen i kundelistene til PR-rådgivere som utnevnes til regjeringsapparatet. Foto: Jacques Hvistendahl
INNSYNSRETT: Forrige periode var han nestleder - nå leder Martin Kolberg (Ap) Stortingets kontrollkomité. Han vil starte arbeidet med å lovfeste innsynrett for kontrollkomiteen i kundelistene til PR-rådgivere som utnevnes til regjeringsapparatet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Vil ha Lex Listhaug

Martin Kolberg (Ap) vil se kundelistene til lobbyister som går til regjering. Sier PR-byråene nei, må det bety regjeringsnekt, mener den nye kontrollkomitélederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Kolberg (Ap) har fulgt den borgerlige regjeringsdannelsen og sett statsminister Erna Solberg (H) utnevne First House-rådgiver Sylvi Listhaug (Frp) til landbruks- og matminister.

I tillegg viser en opptelling Klassekampen har gjort at 9 av 38 statssekretærer, og 4 av 14 politiske rådgivere i regjeringsapparatet har bakgrunn fra PR-bransjen.

- Jeg vil understreke at jeg ikke har noen indikasjoner på at de som er utnevnt har begått noen lovbrudd. Men dette er er en kontinuerlig problemstilling, og det er prinsippet om hemmelighold i denne bransjen som utfordrer politikkens legitimitet, sier Kolberg, som er ny leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han vil nå ta initiativ til en ny lov som gir kontrollkomiteen på Stortinget innsyn i kundelistene for dem som i framtida går samme vei som eksempelvis Listhaug og statssekretær ved statsministerens kontor, Julie Brodtkorb.

Kan nektes regjeringsjobb - Vi har karantenebestemmelser for de som går ut av politikken til det sivile arbeidslivet, men vi har ingen bestemmelser for dem som går andre vei. Vi må starte tenkningen med å etablere en lov som gir kontrollkomiteen innsyn i kundelistene. Jeg snakker ikke om offentliggjøring, men at kontrollkomiteen - som fører tilsyn med regjeringen - får innsyn. I dag kan vi be om det, men ikke kreve det, sier Kolberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han stanser ikke der. Han vil plassere loven i veien for en utnevnelse til regjeringsapparatet dersom hemmeligholdet ikke gis opp:

- Dette er ikke for å ramme bransjen, eller den enkelte, men for å få vekk den eventuelle mistanken om at ting ikke er i orden. Når komiteen har fått innsyn, kan vi si: Her er det ingen ting galt, her har det ikke forekommet noen nettverkskorrupsjon, sier Kolberg, som understreker at en slik lov ikke skal gis tilbakevirkende kraft.

SV: Erna må rydde opp Også SVs Bård Vegar Solhjell åpner for en slik lov. Men først vil han gi den nye regjeringen en sjanse til å rydde opp.

- Jeg har sendt et brev til Erna Solberg, og bedt regjeringa finne en løsning på saken. Hun bør gå inn og prøve å få løst statssekretærene og rådgiverne fra taushetsplikten, og gi dem lov til å offentliggjøre kundelistene sine, sier Solhjell.

- Dersom Sylvi Listhaug jobbet for tunge interesser i landbruks- og matbransjen da hun var i First House, er det interessant. Om de ikke ønsker å oppgi det, bør Stortinget se på hvordan vi kan sikre det. Om det betyr lovendring eller at kontrollkomiteen må inn i bildet, må vi komme tilbake til etter at Erna Solberg har svart.

Solhjell mener at det er viktig at listene blir åpent for hele offentligheten, ikke bare kontrollkomiteen.

Han peker på at det i den nye regjeringen er mange flere med bakgrunn fra PR-bransjen enn fra det øvrige.

- Jeg vil ikke hindre folk i å jobbe for PR-bransjen. Hvis ikke regjeringa tar jobben selv, må Stortinget vurdere lovendringer som sikrer at de gjør det.

KrF: Oppkonstruert Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Olav Syversen synes imidlertid en ny lov høres oppkonstruert ut.

- Dette mener jeg først og fremst bør være mellom den aktuelle statsråden og statsministeren. Med all respekt er det ikke sikkert at opplysninger om kundelister holdes unna offentligheten dersom Stortinget får innsyn. Hvis både departementsråd og statsminister involveres, mener jeg man har overholdt denne kontrollen overfor offentligheten.

BREV TIL ERNA: SVs Bård Vegar Solhjell vil ha mer åpenhet, men gir Erna Solberg en sjanse til å rydde opp først. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BREV TIL ERNA: SVs Bård Vegar Solhjell vil ha mer åpenhet, men gir Erna Solberg en sjanse til å rydde opp først. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer