Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha like regler for tigging over hele landet

Politiet i Bergen ber om at det innføres like regler om tigging i hele landet. I Oslo vil politiet har forbud mot tigging for alle som ikke er norske statsborgere.

ROMFOLK TIL BESVÆR: Romfolk er til besvær for politikerne i Oslo og i andre norske storbyer, og politiet ønsker like regler over hele landet.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
ROMFOLK TIL BESVÆR: Romfolk er til besvær for politikerne i Oslo og i andre norske storbyer, og politiet ønsker like regler over hele landet. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Fungerende politimester Roger Andresen sier at forbud mot tigging vil fjerne grunnlaget for at romfolket vil være i Norge.

- Det er politikerne som må vurdere og ta beslutninger om de ønsker å opprette egne områder for romfolket. Hvis dette ikke gjøres, må vi ha et tiggerforbud. Det vil kunne utformes slik at forbudet ikke rammer de relativt få nordmenn som tigger. Vi mener det burde være mulig å legge inn en bestemmelse i utlendingsloven som slår fast at personer som ikke er norske statsborgere ikke har lov til å tigge i Norge, sier Roger Andresen til Dagbladet.

Det finnes ingen krav til registrering for tiggere i politivedtektene i Oslo som det er blitt i en del andre større norske byer.

- Vi mener det ikke er en løsning for Oslo. Erfaringer fra andre steder tilsier at det er veldig få som registrerer seg, sier Andresen.

Fungerende politistasjonssjef Jørn Solsvik i Bergen sier at det vil være en fordel om det blir etablert et felles regelverk om tigging for hele landet.

- Må registrere seg - Vi har politivedtektene i Bergen som krever at de som vil tigge må registrere seg hos politiet, men det er ikke de som registrerer seg som står bak den mest aggressive tiggingen. Skal vi bli kvitt den mest aggressive tiggingen, må vi ha ens regler over hele landet, sier Jørn Solsvik.

Politiet i Bergen har observert flere romfolk i Bergen den siste tida, men det er ikke flere som har registrert seg hos politiet enn tidligere.

- De som tigger, og ikke er registrert, blir bortvist av oss. Jeg kan ikke se at vi har et stort problem med romfolk. Noen stjeler på offentlige steder og vi har sett at noen bruker barn til tigging. Det tar vi tak i med en gang. Forøvrig ser vi at noen leier seg inn i leiligheter og at det gjerne blir 20 til 30 personer i en leilighet som er best egnet for to til fire personer.

- Askrekkende Bergen politidistrikt har etablert en egen menneskehandelgruppe, kalt Exit-gruppen, som jobber mot menneskehandel.

- Vi har nylig fått seks personer av romfolket dømt for grov menneskehandel, men det har ikke spesielt med tigging å gjøre. Det dreier seg om mer alvorlig kriminalitet. Vi tror det kan virke avskrekkende for andre romfolk som ønsker å drive med organisert kriminalitet. Vi har vist ved handling at kultur ikke er en unnskyldning for kriminelle handlinger, sier Jørn Solsvik.

Seksjonsleder Tryggve Duun i vakt- og beredskapsseksjonen ved sentrum politistasjon i Trondheim sier at det har vært en voldsom økning av romfolk i Trondheim det siste halve året.

- Bredere spekter - Vi ser at de nå driver med et bredere spekter av aktiviteter. Før var det mest tigging. Nå er det også musikk, salg av blomster og vi har hatt episoder med salg av falske gullvarer, sier Duun.

Trondheim har innført meldeplikt for alle som vil tigge.

- Alle som vil tigge skal registrere seg hos politiet. Da legger vi dem inn i et søkbart arkiv. Vi vil ikke gi dem dokumenter som bevis for at de har rett til å tigge. Årsaken til det er at slike dokumenter kan misbrukes og forfalskes. Registreringen hjelper ikke alene, de vil likevel være her. Hvis de tigger uten å ha registrert seg, vil vi kunne ta dem inn og bøtelegge dem, forteller Tryggve Duun.

Det er spesielt det siste halve året at enkeltindivider blant romfolket i Trondheim har gjort straffbare handlinger som å stjele lommebøker og mobiltelefoner.

- Stjeler - Vi hadde en blomsterselger som dyttet til en person. Samtidig forsvant vedkommendes mobiltelefon. De velger gjerne å klemme rundt deg, og har en medhjelper som stjeler fra lommene dine, sier Tryggve Duun.

Politiet i Trondheim har ikke erfart at barn brukes til å tigge eller stjele slik det har vært tilfeller av i Bergen.

- Vi er veldig oppmerksomme på dette med barn. Patruljene har fått i oppgave å gripe inn dersom de ser at barn tigger i gatene. Forøvrig vil jeg si at romfolket ikke er et ordensmessig problem som gjør at politiet må aksjonere her i byen. Det er mer publikum og politikere som ser dette som problemer.

- Vi er veldig sjelden i konflikt med romfolket og ønsker å behandle dem med respekt, sier seksjonsleder Tryggve Duun i Trondheim.

Stasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand sier at det ikke har vært noen vesentlig økning av romfolk i denne byen det siste halve året, men at det for første gang kom noen sist vinter.

Heftig debatt - Kristiansand har innført en registreringsordning for alle som vil tigge. De får en kvittering for at de har registrert seg. Vi har ikke sett en økning av antall klager fra publikum i år, sier Hortemo.

Bystyret i Kristiansand hadde en heftig debatt i vår om det skulle etableres et brakketilbud med toalett og vaskefasiliteter i byen. Flertallet gikk inn for å etablere dette tilbudet. Romfolket bor i campinghytter og noen i private boliger der de er invitert inn. I tillegg har noen bodd under ei bro.

- Vi ser at noen tigger i gågatene på dagtid og at noen selger blomster på kveldstid. Utover dette har vi tatt noen for tyverier og salg av tabletter og narkotiske stoffer. Dette er likevel ikke å regne som store problemer. Vi holder ikke nøye kontroll med romfolk. Det er viktig for oss å være konsekvente på at vi ikke skal stigmatisere romfolk. Vi straffer personer individuelt, ikke for at de tilhører en spesiell etnisk gruppe, sier stasjonssjef Ole Hortemo.

BER OM FORBUD: Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, vil ha forbud mot tigging for alle som ikke er norske statsborgere.
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/Dagbladet
BER OM FORBUD: Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, vil ha forbud mot tigging for alle som ikke er norske statsborgere. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media