Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha lillebror som president

Mer Bush i Det Hvite Hus?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs nåværende president Bush er inne i sin andre periode som verdens mektigste mann. Han kan dermed ikke stille til gjenvalg i 2008, men håpet om Bush som president er ikke ute.

For nå lanserer George lillebror Jeb som presidentkandidat.

- Jeg vil gjerne se at Jeb stiller til valg, men jeg vet ikke om han planlegger det. Jeb ville blitt en flott president og jeg har presset ham til å bestemme seg hva han vil gjøre i framtiden, sier Bush ifølge AP.

Jeb Bush er en erfaren mann i amerikansk politikk. For tiden er han guvernør i Florida og mer enn 55 prosent av statens velgere mener han gjør en god jobb. Til sammenligning er det bare drøyt 30 prosent av amerikanerene som mener George W. Bush gjør en god jobb som president.

God jobb som guvernør

53 år gamle Jeb er ferdig som guvernør i januar 2007, etter å ha sittet i to perioder. Både bror og far presser nå på for at lillebror skal satse på å bli republikanernes neste presidentkandidat.

Far og tidligere president George Bush sr. har uttalt at han håper Jeb stiller til presidentvalget og at sønnen ville bli en fryktelig god president.

Politiske eksperter mener Jeb Bush har en stor fordel fordi navnet hans gjør at han kan vente med å starte kampanjen. Andre presidentkandidater starter kampanjen sin flere år før valget for å bli kjent blant velgerne.

GODE VENNER: Brødrene Jeb og George Bush møttes i Florida denne uka. Både politisk og privat er de hverandres støttespillere. Foto: Scanpix
GODE VENNER: Brødrene Jeb og George Bush møttes i Florida denne uka. Både politisk og privat er de hverandres støttespillere. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis Jeb Bush velger å stille har han en stor fordel i forhold til andre konkurrenter. Han trenger ikke å gjøre den tunge jobben med å bli husket av velgerne. Navnet hans er allerede kjent og etablert blant folket, sier Rich Galen, politisk rådgiver for republikanerne til AP.

Galen peker på at Jeb Bush har markert seg positivt blant annet under orkaner i Florida, i forhold til innvandrer og utvikling i Florida, som er en USAs viktigste stater i politikken. Guvernøren har vist seg handlekraftig og er populær blant velgerne. Men Galen innrømmer også at Bush-navnet for tiden er belastet, og ikke alle velgere knytter noe positivt til det.

Møtte storebror

Brødrene Bush stilte opp sammen i Tampa i Florida på tirsdag. Besøk på eldresenter, lunsj med partikolleger, samtaler med brannmenn og pressekonferanse om skogbrannene som herjer Florida, var deler av programmet. Og, mener amerikanske medier, like viktig var det for Bush-familien å vise fram lillebror Jeb til folket.

- Jeg sjekker svært ofte med broren min om han har det bra. Jeg er veldig stolt av Jeb. Han er en bra, ærlig mann og jeg er svært glad i ham, sa George Bush til pressen.

Vil ha lillebror som president
MEKTIG FAMILIE: Foran fra venstre sitter nåværende president George W. Bush, tidligere president George Bush og Floridas guvernør Jeb Bush. Bak står deres koner, fra venstre Laura, Barbra og Columba Bush.
STOLT FAR: George Bush sr. hyller sønnen Jeb etter at han ble gjenvalgt som guvernør.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling