Vil ha lønnet amming

-Viktig for likestillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO er villige til å streike for å få amming inn i tariffoppgjøret. I følge LO-leder Gerd Liv Valla er det viktig for likestillingen at kvinner kan få to timer betalt ammefri hvis det skulle behøves.

- Tariffestet fri for småbarnmødre til å amme sine barn kan bli reist allerede ved tariffoppgjøret neste år, sier Valla til Avisenes Nyhetsbyrå.

Betalt ammefri skal kompensere for at pappapermisjonen skal økes, slik LO-ledelsen foreslår. Dermed blir ikke mødre hindret i å amme hele babyens første år, skriver Dagsavisen. I dag har de krav på minst en times ulønnet amming per dag.

Valla har ingen sterke formeninger om utførelsen av de praktiske detaljene, og vil overlate til den enkelte arbeidsplass og mor å finne fram den praktiske utførelsen. Men hun hadde gjerne sett at regjeringen undertegnet FN-konvensjonen om rett til amming.

Mange fordeler

I tillegg til den umiddelbare fysiske kontakten som etableres under amming, har morsmelk en positiv effekt på utviklingen av barnets hjerne og nervesystem, skriver Forskning.no. Morsmelk styrker immunforsvaret hos barnet og reduserer risikoen for hjernehinnebetennelse og andre sykdommer. Dessuten reduserer amming kvinners risiko for brystkreft og beinskjørhet.

Det er derimot usikkert hvilke økonomiske konsekvenser lønnet amming vil få for arbeidsgiverne.

Amming: Mødre skal få tariffestet fri til amming dersom det er ønskelig. FOTO: ODD ROAR LANGE/ DAGBLADET
Amming: Mødre skal få tariffestet fri til amming dersom det er ønskelig. FOTO: ODD ROAR LANGE/ DAGBLADET Vis mer