Vil ha lønnsopprør

Grasrota i LO er misfornøyd med årets lønnsoppgjør. - Dette oppgjøret er en gavepakke til arbeidsgiverne, sier Thorbjørn Kristoffersen i Norsk transportarbeiderforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå stiller han seg i spissen for en landsomfattende nei-aksjon for å stemme ned lønnsoppgjøret i privat sektor.

Sammen med Fellesforbundet region Oslo og El & IT-forbundet region Oslo og Akershus starter nå transportarbeiderforbundet en landsomfattende aksjon mot et oppgjør de ser på som altfor dårlig. Det ble de tre forbundene enige om under et møte i Oslo i dag. I tillegg vil LO i Oslo oppfordre alle landets LO-avdelinger til å stemme nei til lønnsoppgjøret i uravstemningen.

- Utvidelsen av avtaleperioden til tre år er det verste. Det er en generaltabbe av LO-ledelsen å utvide avtaleperioden. Det er den som kveler oss sier Torbjørn Kristoffersen i transportarbeiderforbundet.

Han frykter at pris- og renteoppgang skal spise opp tillegget og føre til reallønnsnedgang i løpet av perioden.

Trenger utdanningsreform

El & IT-forbundet er mest skeptisk til at etter- og videreutdanningsreformen ikke blir finansiert.

- Vi trenger denne reformen. Norge sakker etter som IT-land, sier John Walderhaug landsstyremedlem i forbundet.

Kleiv Fiskvik i LO i Oslo sier han har fått mange negative reaksjoner på oppgjøret.

- Dessuten vil det få følger for oppgjøret i offentlig sektor, og de kan ikke stemme i denne uravstemningen. Han tror oppgjøret i privat sektor vil gjøre et i utgangspunktet vanskelig oppgjør i offentlig sektor enda vanskeligere.

Mulig streik

Oppgjøret skal nå ut til uravstemning blant alle LO-medlemmer i privat sektor. 28 april vil det bli klart hvorvidt medlemmene sier ja eller nei til oppgjøret.

Forrige gang det ble et nei ved en uravstemning var i 1990, men da var deltakelsen og nei-flertallet såpass lavt at partene gikk rett til ny mekling.