Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha lovens strengeste straff for Julio Kopseng

Danseren må svare for overgrep mot 17 kvinner i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg forventer at påtalemakten legger seg på høyeste nivå når det gjelder straffepåstand. Det bygger jeg på antallet fornærmede og tiltalepunkter, samt tidligere forklaringer og de sakkyndiges konklusjon, sier Trine Rjukan til Dagbladet.

Rjukan er bistandsadvokat for ti av de fornærmede kvinnene i den svært omfattende voldtektssaken mot Julio Kopseng (38) som til uka kommer opp for Borgarting lagmannsrett. To tidligere tingrettssaker er slått sammen til én ankesak med til sammen 17 fornærmede, som alle skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av den profilerte danseren. Forholdene strekker seg over et tidsrom fra 2001 til 2013.

Norsk straffelov gir anledning til å ilegge særlig farlige forbrytere en maksimumsstraff på 21 års forvaring med 10 års minstetid. Siden en forvaringsdom kan forlenges så lenge retten mener det er fare for gjentakelse, kan Kopseng potensielt bli sittende i fengsel på livstid dersom han blir funnet skyldig.

Ny strategi Under høstens tingrettssak nektet Kopseng å forklare seg for retten, på grunn av manglende tillit til politiet og påtalemakten. Denne gangen har han endret strategi.

- Han ønsker å gi forklaring til juryen, sier 38-åringens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Advokaten opplyser at Kopseng er ved godt mot foran den tre måneder lange rettssaken.

- Han håper saken går i hans favør, og vil føre en del nye vitner, sier Veum.

Han ønsker ikke å kommentere at Rjukan forventer maksstraff for klienten, men påpeker:

- Av 36 anmeldelser er bare 17 kommet til lagmannsretten. Resten er han enten frifunnet for, eller er blitt henlagt.

Samlet straff Fra før er Kopseng rettskraftig dømt for to voldtekter. I tillegg er han i to tingrettssaker, begge fra i fjor, dømt for å ha forgrepet seg på til sammen 16 kvinner. I de to siste sakene har han blitt idømt henholdsvis 15 og 12 års forvaring; blir han funnet skyldig av juryen i ankesaken, vil lagmannsretten avsi en samlet straff.

REPRESENTERER TI KVINNER: Advokat Trine Rjukan bistår 10 av de 17 fornærmede kvinnene i ankesaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REPRESENTERER TI KVINNER: Advokat Trine Rjukan bistår 10 av de 17 fornærmede kvinnene i ankesaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat og aktor Guro Hansson Bull vil ikke spesifisere hvilket straffenivå hun og medaktor Andreas Strand ønsker for Kopseng, men varsler at de også nå ønsker en forvaringsdom, som i de to foregående tingrettssakene.

- Vi vil ikke forhåndsprosedere. Den endelige påstanden vil vi vurdere etter at lagretten (juryen) har avsagt sin kjennelse, sier hun til Dagbladet.

Bull karakteriserer saken som spesiell.

- Det er uvanlig at omfanget er så stort. Vi har jo sett sakskomplekser med mange fornærmede tidligere, som overgrepssaken som nå går i Gjøvik tingrett (der en lærer i 40-åra er tiltalt for overgrep mot over hundre barn), men det er sjelden så mange voksne kvinner er fornærmet, sier hun.

- Komplott Kopseng har i en årrekke har vært sentral i Oslos glamour- og dansemiljø, og opptrådt på så vel NRK Super som TV 2s «Norske talenter» samt drevet eget eventbyrå. Han har sittet innesperret siden våren 2013, og soner for tida dommen han samme år fikk for to voldtekter.

Danseren ble i den første tingrettsdommen i fjor dømt for å ha voldtatt ni kvinner. I den siste saken ble 38-åringen dømt for å ha forgrepet seg på sju kvinner, men frikjent for to voldtekter. Han måtte imidlertid betale oppreisning til den ene av kvinnene likevel, mens den andre ikke er med i tiltalegrunnlaget i ankesaken.

Kopseng har hele tida nektet straffskyld. I stedet mener han at han er utsatt for et komplott fra de fornærmede - enten som hevn for at han ikke gjengjeldte deres følelser, eller med oppreisningspenger som økonomisk motiv.

Må vitne igjen Psykiatrisk sakkyndige har gjentatte ganger kommet til at danseren har såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse og klare psykopatiske trekk - kjennetegnet bl.a. ved manglende evne til å føle skyld og empati. Derfor har tingretten kommet til at behandling sannsynligvis er nytteløs - en konklusjon som veier tungt med tanke på forvaring.

FORSVARERNE: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum deler på oppgaven med å forsvare Kopseng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERNE: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum deler på oppgaven med å forsvare Kopseng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Under ankesaken stiller alle de 17 fornærmede i vitneboksen igjen, for å la seg kryssforhøre av aktoratet og forsvaret. Det er svært vanskelig for dem, sier bistandsadvokat Rjukan.

- Det er en enorm tilleggsbelastning. De håpet han ikke skulle anke, og satser på at det er siste runde i retten nå. Men de vet også at det er viktig å få ham dømt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media