Vil ha lovfestede beredskapsøvelser i Nav

I går døde en ung kvinne etter å ha blitt knivstukket på jobb. I fjor registrerte Nav 1261 volds- og trusselepisoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange Nav-ansatte lever med en stor risiko for å bli trakassert, truet og angrepet på jobb. I går døde en kvinne i 30-åra som mandag ble knivstukket av en klient på Nav-kontoret på Grorud i Oslo.

- Det verst tenkelige skjedde. De Nav-ansatte går alltid rundt med vissheten om at episoder kan forekomme, men man kan aldri helt forberede seg på noe slikt, sier Mimmi Kvisvik, leder for Fellesforbundet, til Dagbladet.

Fellesforbundet (FO) organiserer kommunalt Nav-ansatte, som sosialarbeidere, barnevernspedagoger og vernepleiere. Norsk Tjenestemannslag Nav (NTL Nav) organiserer statlig ansatte i organisasjonen.

- Det var en veldig trist melding å få. Vi er preget av å miste en kollega. Tankene våre går til familien og de ansatte på Nav Grorud, sier NTL Navs leder Hanne Nordhaug til Dagbladet.

Kraftig økning I morges ble det holdt en minnestund for kvinnen på arbeidsplassen hennes. Til stede var kolleger samt representanter for politisk og administrativ ledelse i Oslo og Grorud bydel. På alle hovedstadens Nav-kontor ble det klokka 12 avholdt ett minutts stillhet for å minnes den avdøde saksbehandleren.

I 2012 registrerte Nav 1261 tilfeller av vold og trusler mot ansatte; av disse utartet 41 til fysisk angrep. Så langt i år er tallene heholdsvis 598 og 28. Sett under ett har antallet volds- og trusseltilfeller økt kraftig de siste åra.

HEDRET: I dag vaier flagget på Oslo rådhus på halv stang etter drapet på kvinnen i 30-åra. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
HEDRET: I dag vaier flagget på Oslo rådhus på halv stang etter drapet på kvinnen i 30-åra. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Dette er bekymringsfullt og alvorlig; det er et arbeidsmiljøproblem, og politisk ledelse og administrasjonens ansvar, sier FO-leder Kvisvik.

Forbundet krever at problematikken rundt vold og trusler mot Nav-ansatte nå blir grundig analysert, for å hindre flere alvorlige voldsepisoder. Men understreker at problemet er komplekst, og at det krever en rekke ulike løsninger.

Styrket bemanning - For det første må vi sikre at tjenestene er gode, det går på tillitsforholdet mellom Nav og klientene. Dernest må vi vurdere den fysiske sikringen. Til sist må vi sørge for at det er tilstrekkelig bemanning; en saksbehandler skal ikke måtte være alene med en klient man vet er farlig, men f.eks. få bistand av en psykisk helsearbeider, sier Kvisvik.

- Og så må vi få nedfelt i en forskrift at det skal avholdes jevnlige beredskapsøvelser. I dag er det svært ulik praksis fra kontor til kontor, sier forbundsleder Kvisvik, som framholder at Sverige allerede har en slik forskrift, med gode resultater.

Den 26-årige drapssiktede Nav-klienten, en kjenning av politiet, ble pågrepet kort tid etter drapet, og ble onsdag fengslet for fire uker. Han er overført til en behandlingsinstitusjon, der hans strafferettslige tilregnelighet blir evaluert. Han har så langt ikke latt seg avhøre.

- Vi trenger et tettere samarbeid mellom Nav, rusetaten og psykiatrien, sier Kvisvik - som understreker at man aldri helt kan sikre seg mot voldsepisoder, og at det er viktig å beholde en viss åpenhet mot klientene på Nav-kontorene.

DREPT PÅ JOBB: Det var mandag den Nav-ansatte kvinnen i 30-åra ble knivstukket av en klient. I går døde hun av skadene. Foto: Anders Rikstad / Dagbladet
DREPT PÅ JOBB: Det var mandag den Nav-ansatte kvinnen i 30-åra ble knivstukket av en klient. I går døde hun av skadene. Foto: Anders Rikstad / Dagbladet Vis mer

- De fysiske barrierene må ikke være høyrene enn de trenger å være, sier hun.

- God dialog Forbundslederen understreker at FO har en god dialog på gang med myndighetene om problemstillingen, men at det nå haster å få tiltakene på plass.

- Vi har bedt arbeidsminister Anniken Huitfeldt om et møte, og har framskyndet møter med Arbeidsdepartementet, Oslo kommune og bydelene, sier hun.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt uttrykte i går sorg over dødsfallet overfor Dagbladet. Hun ønsker ikke å uttale seg om sikkerhetsspørsmålet i dag.

: , sier Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik. Foto: Fellesorganisasjonen
: , sier Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik. Foto: Fellesorganisasjonen Vis mer