Vil ha luftvernsmissiler på hustak under London-OL

Forsvarsministeren sier de ønsker denne ekstra sikkerheten mot eventuell terror.

LUFTVERN PÅ TRIBUNER OG HUSTAK: Forsvarsministeren i Storbritania vil ha luftvernsmissiler på tribuner og hustak under De olympiske sommerlekene i London 2012. Her er den olympiske parken og stadionet i London. ANTHONY CHARLTON  / EPA / NTB SCANPIX
LUFTVERN PÅ TRIBUNER OG HUSTAK: Forsvarsministeren i Storbritania vil ha luftvernsmissiler på tribuner og hustak under De olympiske sommerlekene i London 2012. Her er den olympiske parken og stadionet i London. ANTHONY CHARLTON / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret vurderer å plassere soldater og luftvernsmissiler på hustak og tribuner under De olympiske leker i London 2012.

Innbyggerne i et boligkompleks i Bow i Øst-London, har fått tilsendt varsel om at et team på ti soldater og politi vil bli stasjonert i bygningen under sommer-OL. I bygningen bor det rundt 700 personer, melder Guardian.

Forsvarsministeren har bekreftet at luftvern kan bli plassert ut på taktiske plasser, for å øke sikkerheten rundt sommerlekene og mot eventuelle terrorangrep.

Militærbase i gymsalen Brian Whelan som bor i boligkomplekset, sier at missilene kun skal avfyres som en siste utvei.

- De skal teste dette neste uke og plassere missilene på taket og på baksiden av bygningen, rett ovenfor leiligheten vår. Politi og militærpersonell skal oppholde seg her i to måneder, sier Whelan.

Whelan er ikke sikker på om personellet skal bo i bygningen.

- Vi har en gymsal og et svømmebasseng som soldater har begynt å bruke. Det virker som det kanskje vil bli brukt som en militærbase, sier han videre.

Han sier huseierne satte opp plakater og delte ut flygeblader forrige uke.

- Den generelle tonen var «Bra nyheter, er ikke vi heldige!», men dette er ikke normalt, og mennesker skulle ikke trenge og ha dette over dem, sier Whelan.

Whelan sier han har søkt opp informasjon om disse missilene, og tror ikke dette er noe man bør skyte opp over et folkerikt område som Tower Hamlet.

- Tenk på alle vrakdelene som vil dette ned igjen, sier han.

Usikker på betaling Det er uklart hvem som tok kontakt med beboerne, men det er forstått det slik at forsvarsministeren og Metropolitin Police har jobbet sammen med ulike samfunnsgrupper angående saken.

En annen uklarhet er om eierne av bygningen vil få betalt for å ha missilene på hustakene, eller om dette var bestemt etter Emergency Powers Act, som kan brukes om det er unntakstilstand.

- Som det ble annonsert før jul, så kan luftvern bli plassert ut som en del av en sikkerhetsplan for De olympiske leker, inkludert jetfly og helikopter som vil beskytte luftrommet, sier en talsmann for forsvarsministeren.

- Basert på militærer råd har vi funnet flere potensielle lokasjoner, og i samarbeid med lokalt politi har vi snakket med relevante huseiere om den midlertidige utplasseringen, sier han videre.

Det har foreløpig ikke blitt fastslått om luftvernsmissilene skal bli utplassert eller ikke, og saken er fortsatt under behandling.