Vil ha maktskifte

Islendingene vender ryggen til politikerne som styrte landet under bankkollapsen i oktober, viser nye meningsmålinger.

DEMONSTRASJON:Islendinger demonstrerer mot myndighetene 29. november i Reykjavik over Islands dype finansielle krise. Denne dagen møtte hele 4500 personer opp i gatene og krevde nytt valg av lederskapet. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
DEMONSTRASJON:Islendinger demonstrerer mot myndighetene 29. november i Reykjavik over Islands dype finansielle krise. Denne dagen møtte hele 4500 personer opp i gatene og krevde nytt valg av lederskapet. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syv partier kjemper om å vinne valget på Island i dag. To partier er splitter nye av året melder Ice News.

Den siste valgmålingen viser for øvrig at islendingene nå snur ryggen til politikerne i Selvstendighetspartiet som styrte landet da økonomien kollapset.

De siste valgmålingene som ble foretatt 19-21 april viser nemlig at Selvstendighetspartiet har gått ned fra 39,2 prosent oppslutning til 22,6 prosent. Sosialdemokratene har derimot gått opp fra 29 prosent til 34,7 prosent, mens de Venstregrønne har gått opp fra 14,4 prosent til 27,6 prosent, skriver den islandske avisa.

Mye tyder altså på at venstresiden vinner valget på Island.

— Jeg kan rett og slett ikke belønne folk som har ledet dette landet til ruin, sier den islandske jordmoren Svanborg Egilsdottir til NTB.

Hun er en av mange velgere som lørdag vil benytte muligheten til å gi Island helt andre ledere enn de som styrte fram til februar. Da ble makten overlatt til en ny og midlertidig regjering med sosialdemokratene i spissen.

— Valget er den eneste måten jeg kan påvirke situasjonen, uansett hvor liten denne innflytelsen er, sier hun.

Blanke stemmer
Selv folk som vanligvis stemmer på det konservative Selvstendighetspartiet til tidligere statsminister Geir H. Haarde, ser ut til å ville bruke valget til å vise hva de synes om landets tidligere ledere, melder NTB.

En meningsmåling denne uka tyder på at om lag 10 prosent av partiets vanligvis trofaste tilhengere vil stemme blankt.

Det var i oktober at Islands tre største banker i praksis gikk konkurs i løpet av en uke. Verdien på den islandske krona har siden stupt, og landet har måttet be Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på 10 milliarder dollar.

Både arbeidsløsheten og inflasjonen har gått i været, og IMF anslår at landets økonomi vil krympe med 10 prosent i 2009.

EU-søknad?
Mange mener nå at EU-medlemskap er eneste redning for Island. Men om den nye regjeringen vil sende inn søknad, er høyst usikkert. De to partiene har stikk motsatt syn på EU.

Mens sosialdemokratene er for, er de venstregrønne imot.