Vil ha Manchester City-eieren tilbake i politikken

Flertallet av drøyt 30 millioner thailendere gir sin stemme til Thaksins støttespillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når rundt 70 prosent av Thailands 45 millioner stemmeberettigede i dag går til stemmeurnene, stemmer flertallet av dem for landets avsatte statsminister, som lever i eksil.

Partiet People Power Party (PPP), som ligger an til å vinne flertallet i parlamentet, er så og si en reinkarnasjon av Thaksin Shinawatras tidligere Thai Rak Thai Party.

Det betyr at når stemmene telles opp i kveld, vil resultatene vise at thailenderne ønsker generalene som tok makten ved kupp i fjor tilbake til militærbrakkene, og at de ønsker den korrupsjonstiltalte, men populære eks-statsministeren tilbake i politikken.

Les også: - Derfor vil de kuppe Thaksin.

Eier Manchester City

Selv må den avsatte statsministeren følge valget fra sin luksusleilighet Hongkong.

Etter kuppet ble 58-åringen utestengt fra politikken og tiltalt for omfattende korrupsjon. De anklagene må han fortsatt svare for i en rettssal.

Telemilliarddæren lever nå i selvpålagt eksil i London, og i sommer sikret han seg kontroll over Premier League-klubben Manchester City for den nette sum av 955 millioner kroner.

POPULÆR, MEN KORRUPT?: Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra overtok kontrollen over Manchester City i sommer. Nå håper han å returnere til Thailand og politikken igjen. Foto: EPA/STR/SCANPIX
POPULÆR, MEN KORRUPT?: Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra overtok kontrollen over Manchester City i sommer. Nå håper han å returnere til Thailand og politikken igjen. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer

People Power Party, som trolig vil få flertallet av stemmene i dag, har sagt at de ønsker å hente Thaksin Shinawatra hjem igjen, og at de ønsker å bruke han som rådgiver.

- Thaksin er flink til å se framover, og har erfaring når det gjelder økonomisk utvikling og internasjonale forhold. Hvis vi har muligheten til det, vil vi gjerne høre hans meninger. Dersom PPP får danne regjering vil vi gjerne be han om å hjelpe oss, sier partisekretæren i PPP, Surapong Suebwonglee, til Bangkok-avisa The Nation.

PPPs populistiske politikk - en videreføring av den politikken som gjorde Thaksin populær - slår godt an hos velgerne. Thaksins parti førte en politikk der fattige på landsbygda og i byene ble tilbudt billige lån, nesten gratis helsetjenester og det ble iverksatt en rekke utviklingsprosjekter.

Derfor bryr velgerne seg mindre om korrupsjonsanklagene mot Thaksin.

- Økonomien blomstret da Thaksin var statsminister. Jeg stemte for PPP fordi partiet har lovet å bringe Thaksin tilbake til landet, sier Pranee Teamsri, eier av en skredderbutikk, da hun snakket med en reporter fra nyhetsbyrået AP.

Ifølge avisa Bangkok Post håper Thaksin å returnere til Thailand på selveste valentinsdagen 14.februar.

Nykomling mot dinosaur

Populistiske PPPs sterkeste utfordrer ved valget er Democrat Party, Thailands eldste parti.

Det ledes av den 43 år gamle Abhisi Vejajjiva. Han nyter stor oppslutning blant middelklassen i byene, og han har gjort det klart at han vil bekjempe korrupsjon, skriver BBC.

- Jeg stemte på Democratic Party og håper at Abhisit, som en ærlig mann med et rent rulleblad, vil være i stand til å gjenoppbygge økonomien, sier Narese Marsuk til AP.

Kontrasten mellom de to hovedrivalene under valget kunne ikke vært større.

• Mens Abhisit er ung, født i England og topputdannet ved eliteskolene Eton og Oxford, er PPPs statsministerkandidat Samak Sundaravej en nesten 30 år eldre politisk dinosaur.

• Der ryktene sier at Abhisit trives best i elitekretser og vegrer seg for å drive stemmesanking i rurale områder, har Samak en avslappet, jordnær stil som appellerer til mange.

• Der Samak åpenhjertlig har innrømmet at han stiller på vegne av Thaksin og i tillegg sliter med egne korrupsjonsmistanker, forsøker Abhisit å score på integritet og egne evner.

Frykt for nytt kupp

Uansett utfall, er det frykt for uro og gatedemonstrasjoner etter valget.

Dersom Thaksin kommer tilbake i politikken, vil det skape sterke reaksjoner og frykt for at Thailands mektige militære på nytt vil kuppe makten.

I forrige uke vedtok det sittende parlamentet, innsatt av det militære, en kontroversiell sikkerhetslov, som ifølge kritikere vil gjøre det mulig for det militære å holde på makta uansett valgresultat.

Den avtroppende statsministeren som ble innsatt av generalene har selv sagt at han ser på seg selv som en «dommer i en vanskelig overgangsperiode».

Siden Thailands absolutte monarki ble avskaffet i 1932 og erstattet med konstitusjonelt demokrati, har landet vært i gjennom 18 kupp.