Vil ha Marian Clita (59) dømt til 16 års fengsel

Aktor dropper påstand om forvaring «fordi det ikke egner seg for utlendinger». Clita ble i går kjent skyldig i drapet på den norske flyvertinnen Vera Vildmyren (42).

KJENT SKYLDIG: Her går den den to ganger drapsdømte Marian Clita ut av rettssalen i Københavns byret etter at han ble kjent skyldig i drapet på Vera Vildmyren.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KJENT SKYLDIG: Her går den den to ganger drapsdømte Marian Clita ut av rettssalen i Københavns byret etter at han ble kjent skyldig i drapet på Vera Vildmyren. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Retten vil klokka 15 i dag ta stilling til hvilken straff drapsdømte Marian Clita (59) skal få.

Aktor Anne Birgitte Stürup opplyste i dag at hun ikke vil kreve forvaring drapstiltalte Marian Clita, siden det er lettere å håndtere tidsbestemt straff, med påfølgende utvisning. 

- Egner seg ikke for utlendinger - Jeg legger ned en påstand om 16 års fengsel, som er det høyeste for tidsbestemt straff. Vi ønsker ikke livstid fordi det inkluderer forvaring. Rettspraksis tilsier at forvaring ikke egner seg for utlendinger, sa Stürup.

Statsadvokat Stürup tegnet et bilde av Clita som en mann som heller drepte enn å risikere å bli tatt for simpelt tyveri. I retten har han oppført seg både arrogant og likegyldig, og har trukket på skuldrene og sukket.

Clitas forsvarer Michael Steffensen sier han er enig med statsadvokaten om at forvaring ikke skal anvendes og la ned påstand om om 12 års fengsel.

- Har fryktet dette - Det er dette jeg har fryktet hele tiden, men jeg tror og håper rettens medlemmer vil gå for forvaring, sier enkemannen Egil Vildmyren til Dagbladet i rettspausen.

- Jeg har mistet min kone, og mine barn har mistet sin mor. Vi har mistet Vera på livstid. At han skal ha rettigheter etter å ha tatt livet hennes, skjønner jeg ikke, sier Vildmyren.

Han mener det er lite tvil om at dette handler om at Danmark ikke ønsker å påta seg kostnadene en forvaringsdom betyr.

Clita gråt Clita brøt sammen i tårer da han fikk lov til å tilføye sine kommentarer.

- Jeg føler medfølelse for offerets familie og barn, sa han med gråten i halsen og la hodet ned i hendene.

- Han er en god skuespiller. Han er en person og ikke en mann som brukte våpen for å drepe Vera. Jeg tror ikke han har noen ekte følelser, sier Egil Vildmyren til Dagbladet.

- Det tror ikke jeg heller, tilføyer Veronica (17).

Kjent skyldig I går ble Clita kjent skyldig i drapet på Vildmyren. Selv har Clita erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men har nektet straffskyld etter tiltalen.

- Tiltalte er funnet skyldig i drap og grovt ran. Vi har hørt rettsmedisinerens beskrivelse som tiltalte som en person med sterke psykotiske trekk. Dette kommer nok ikke som noen overraskelse for de som har vært tilstede og sett oppførselen hans i retten. Han er farlig, sa aktor Anne Birgitte Stürup i retten i dag.

- Ikke troverdig Da dommeren fant Clita skyldig fortalte hun at de har lagt vekt på karakteren og omfanget av skader påført Vildmyren. Den norske kvinnen ble påført i alt 38 knivskader i ansiktet og på halsen, og Clita slo henne også med et kubein og et jernrør. Blant annet ble hun slått så hardt i tinningen at hun fikk kraniebrudd.

- Vi ser på tiltaltes forklaring som ikke troverdig, og at det er ikke reelt at han ble avverget fra å trekke seg ut av rommet, som han har sagt i sin forklaring. På bakgrunn av at han har fortsatt å slå Vildmyren i hoderegionen og snittet henne med kniv i halsen, må han ha innsett at hun kom til å dø, sier dommeren.

- Da hun ikke kunne gjøre mer motstand, stjal han ting fra henne og rommet.

- Tiltalte er funnet skyldig i både drap og grovt ran, konkluderte dommeren.

- Jeg er ingen Hannibal Lecter Før dommeren kom inn og avsa dommen, avviste Clita at han er noen Hannibal Lecter, en karakter fra de amerikanske skrekkfilmene «Nattsvermeren» og «Hannibal».

- Jeg er ingen Hannibal Lecter. Når du sier slikt om meg, kysser jeg deg, ropte han til aktor da han ble ført inn i rettslokalet i København av to politibetjenter i går, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

DREPT: Den norske flyvertinnen Vera Vildmyren (42) ble mars i fjor funnet drept på Radisson Blue-hotellet i København. Foto: Privat
DREPT: Den norske flyvertinnen Vera Vildmyren (42) ble mars i fjor funnet drept på Radisson Blue-hotellet i København. Foto: Privat Vis mer