Vil ha Martine-drapet til FN

Farouk Abdulhak er fremdeles på frifot.

KJEMPER FOR MARTINE: Martine Vik Magnussen (23) ble drept i London, men hennes sannsynlige drapsmann, Farouk Abdulhak, fremdeles er på frifot. Dette er et problem som må tas opp internasjonalt, mener støttegruppa for Martine. Foto: Privat
KJEMPER FOR MARTINE: Martine Vik Magnussen (23) ble drept i London, men hennes sannsynlige drapsmann, Farouk Abdulhak, fremdeles er på frifot. Dette er et problem som må tas opp internasjonalt, mener støttegruppa for Martine. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er nå seksten måneder siden Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i London.

I et nytt brev til Stortingets utenrikskomite skriver Andreas Tollefsen i «Støttegruppa for Martines rettigheter» at Martine-saken har vist at personer som blir kriminelle utenfor sitt hjemland, kan unngå straff.

— En hvilken som helst utenlandsk statsborger som begår lovbrudd i et land, kan unngå straffeforfølging ved å sette seg på et fly og returnere til et hjemland uten utleveringsavtale, sier Tollefsen i brevet.

Drapsmistenkte Farouk Abdulhak rømte til Jemen straks etter drapet på Martine Vik Magnussen (23), og er fremdeles på frifot.

Viktig for Norge
Tollefsen krever nå at utenrikskomiteen tar opp dette problemet med sine internasjonale kollegaer. Han mener at et internasjonalt forum som FN kan være et passende sted for en slik sak.

— Utvikling av større handlingsrom blir viktig og gjensidig gjeldende regelverk kan bare skje gjennom internasjonalt samarbeid i FN eller andre egnede internasjonale fora, skriver Tollefsen.

PÅ FRIFOT: Farouk Abdulhak.
PÅ FRIFOT: Farouk Abdulhak. Vis mer

Han peker også på at Norges historikk og etiske ambisjoner gjør det spesielt aktuelt å fremme en sak om internasjonal rettssikkerhet.

— Vi venter nå på tilbakemelding fra utenrikskomiteen, sier Tollefsen til Dagbladet.

Vil drøfte saken
Nestleder i utenrikskomiteen, Marit Nybakk (Ap), sier til Dagbladet at hun er positiv til å ta opp de prinsipielle problemene Martine-drapet har vist.

— Jeg vil forsøke å ta opp dette med mine kolleger på et møte for komitéledere i EU og EØS i Sverige 7. september, sier Nybakk.

Hun mener problemstillingene er veldig interessante.

— Vi kan drøfte det med våre kollegaer, som så tar med saken tilbake til sine hjemland, sier Nybakk.

Martines far, Odd Vik Magnussen, har tidligere sendt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité med sterk kritikk av norsk UD.

Komiteen valgte imidlertid ikke å åpne sak i form av en høring. Ifølge Dagbladets kilder var det flere stortingsrepresentanter som mente at utenrikskomiteen var rette stedet for Martine-saken.

POSITIV: Marit Nybakk (Ap). Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
POSITIV: Marit Nybakk (Ap). Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer