Vil ha maskinpistoler i bilene

Politiets Fellesforbund ber nå om at også maskinpistoler kan lagres permanent i skap i politibilene. Hittil er det bare revolvere som har vært tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at forbundet frykter for flere episoder med tungt bevæpnede ranere, og mener at slike våpen burde være tilgjengelige hvis situasjoner oppstår raskt, skriver Aftenposten. Ranerne som i november i fjor slo til mot Postens brevsenter skjøt mot politiet med russiske automatvåpen. Ved flere andre grove ran har ranerne vært bevæpnet med Forsvarets AG-3 gevær.

- Problemet er at det i mange situasjoner ikke er nok å komme med revolver. I Oslo er avstandene korte, men i enkelte distrikter kan det være snakk om opptil en time. Dette angår sikkerheten til publikum ved at det påvirker vår mulighet til å få avverget farlige situasjoner, og det angår sikkerheten til politifolk, som risikerer å dumpe opp i situasjoner uten ordentlig utstyr, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Forbundet presiserer at de ikke ønsker en lavere terskel for å bruke slike våpen, bare raskere tilgjengelighet når de trengs.

Politiet har inntil nå bare fått lov til å kjøre rundt med revolvere, så lenge de er låst inne i et skap i bilen. Våpenet kan kun tas fram hvis politimesteren gir tillatelse til bevæpning.

Slik situasjonen er nå, må politimennene inn på politistasjonene hvis de skal bevæpnes med maskinpistoler av typen MP-5 (9 mm). MP-5 kan skyte 13 skudd i sekundet, men politiets utgave er plombert til bare å skyte enkeltskudd.

Politidirektør Ingelin Killengreen er skeptisk til slik lagring i bilene, men avviser ikke tanken helt.

NTB