Vil ha medisin i butikk

Prisen på medisiner i Norge må ned. Det mener både helseministeren og Forbrukerrådet. Å la dagligvarebutikkene selge reseptfrie medisiner er ett av tiltakene som nå vurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Dagfinn Høybråten jobber med sikte på å legge fram et forslag om medisin i butikk for Stortinget ved utgangen av året.

Vil presse prisene

- Det bekymrer meg at konkurransen i markedet synes å være for liten. Målet er å legge ut noen av de reseptfrie medisinene til salg i dagligvarebutikkene for å sikre forbrukerne lavere priser og bedre tilgjengelighet, sier Høybråten til Dagbladet.

I tillegg varsler han tiltak for å presse ned prisene på reseptbelagte medisiner.

Halv pris i Sverige

I går skrev Dagbladet at nordmenn sparer store penger på å handle medisiner i Sverige. Vi sammenliknet prisene på 15 produkter i Norges to største kjeder, Apo og Vitus, med prisene på Apoteket i Strömstad.

Medisinskrinets totalpris ble 38,2 prosent lavere hos söta bror enn i Apo-kjeden. Forbrukerrådet liker tallene dårlig.

- Vi bør få økt fokusering på medisinprisene her hjemme, mener økonomirådgiver i Forbrukerrådet Hilde Myhre.

Til høsten skal Forbrukerrådet kartlegge det norske apotekmarkedet, som ble fritt da den nye apotekloven trådte i kraft 1. mars i fjor. Siden har antallet apoteker økt med 20 prosent (til 485) og kjedene blitt stadig lengre.

- Hvem sitter igjen med profitten? Kommer konkurransen forbrukerne til gode? Dette er spørsmål som vi ønsker svar på. Ellers er vår mening klar: Reseptfrie medisiner bør selges i butikkene, sier Hilde Myhre.

Utvalgte medisiner

Konkurransetilsynet varsler også apoteksjekk til høsten.

- Fungerer ikke dereguleringen av apotekmarkedet slik at kundene får bedre service og lavere priser, bør medisinsalg i butikkene vurderes, sier seksjonssjef Asbjørn Englund, som mener Dagbladets undersøkelse bør være et obs til konsumentene.

- I det nyliberaliserte apotekmarkedet må kundene følge med og opptre prisbevisst, mener han.

UNDERSØKER PRISENE: Forbrukerrådet vil til høsten undersøke det norske apotekmarkedet. - Vi bør få økt fokusering på medisinprisene i Norge, mener økonomirådgiver i Forbrukerrådet, Hilde Myhre.