Vil ha medlemsavgift i kirken

Gjønnes-utvalget: Kirken bør skilles fra staten og medlemmene skal betale kontigent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Den nye norske kirke» kan bli en realitet etter at Gjønnes-utvalget legger fram innstillingen sin neste tirsdag. Dagsavisen refererer i dag fra rapporten.

Gjønnes-utvalget blir ledet av Kåre Gjønnes, tidligere KrF-statsråd. Utvalget ble oppnevnt av Bondevik-regjeringen i 2003 for å vurdere statskirkeordningen.

Utvalget er kommet fram til at kirken bør skilles fra staten, som svenskene gjorde i 2000, melder Dagsavisen. Utvalget vil ha en friere kirke som selv kan ta viktige beslutninger. I dag kan politikerne være med på å bestemme retningen for kirken gjennom bispevalg.

Selv om utvalget anbefaler at kirken bør skilles fra staten, skal staten ha det største ansvaret for å finansiere den. Staten skal for eksempel betale lønn til de ansatte i kirken. I tillegg mener utvalget at kommunene skal betale for vedlikehold og bygging av kirkebygg, skriver Dagsavisen.

I følge avisa kommer medlemskontingenten til å ligge på mellom 300 og 500 kroner i året dersom den blir innført.

Gjønnes-utvalget består av totalt 20 representanter fra den norske kirke, politiske partier, Human-Etisk Forbund, islamske trossamfunn og fri-kirkelige trossamfunn.

MÅ BETALE: Dersom utvalget får det so de vil, må medlemmene av kirken betale kontingent. Foto: Scanpix
MÅ BETALE: Dersom utvalget får det so de vil, må medlemmene av kirken betale kontingent. Foto: Scanpix Vis mer