GARDERMOEN  20140509.

.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Høyres Landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GARDERMOEN 20140509. . Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Høyres Landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Vil ha mer disiplin

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi lærerne verktøy for å ta tilbake disiplinen i klasserommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen søndag, var kunnskapsministeren tydelig på at han vil ta tak i disiplinutfordringene i norsk skole.

Han mener både elevens fravær og antallet forsentkomminger i norsk skole er for høyt. For stor vekt er også lagt på at elevene skal ta ansvar for egen læring i norsk skole, ifølge Isaksen.

- De som taper på en skole uten rammer og disiplin er nettopp barna som trenger skolen og en god lærer mest. Med Høyres skolepolitikk er det ikke lenger fritt fram til å møte på skolen, og ansvar for egen læring får ikke være det samme som ansvarsfraskrivelse, sa Isaksen i talen.

PC-disiplin En kjepphest for Isaksen er at dagens elever har fått for stor digital frihet.

Da skolereformen Kunnskapsløftet ble vedtatt på begynnelsen av 2000-tallet, ble digital kompetanse innført som en såkalt grunnleggende ferdighet. En konsekvens av det var at fylkeskommunene skaffet alle elever i videregående skole sin egen PC.

Forskning har vist at baksiden av det digitale løftet er at norske elever bruker uforholdsmessig mye av undervisningstiden til å surfe på Facebook og andre sosiale medier.

- Det er veldig mange lærere som forteller meg at de er usikre på hvordan de skal håndtere dette. Det har blitt skapt en usikkerhet i skolen fordi vi har vært opptatt av digital kompetanse. Mange tror at det betyr at elevene må ha fri tilgang til data hele tiden, men sånn er det ikke, sier Isaksen til NTB.

Han sier lærerne ikke må være redd for å kreve at PC og mobiltelefoner skal legges bort i perioder.

- Vi går gjennom forskrifter og regelverk nå for å se om noe hindrer det, men vi har så langt ikke sett noe som tyder på det. Skolene er i sin fulle rett til å lage sitt eget ordensreglement som bedre regulerer denne bruken, sier han.

Fraværstak Isaksen har tidligere varslet at han vil innføre en grense for hvor mye fravær som skal tillates i videregående skole.

- Vi tar sikte på å innføre fraværstaket høsten 2015. Vi tar utgangspunkt i en grense på 15-20 prosent som tidligere ble praktisert på mange skoler, sier Isaksen til NTB.

Han sier departementet også ser på hvilke tiltak som kan settes i gang for å begrense elevenes forsentkomming.

- Jeg opplever at lærerne etterspør klarere fraværsgrenser og enda tydeligere retningslinjer hvis elevene kommer for sent.

Isaksen har blitt møtt med kritikk med at tiltakene kan føre til at flere faller ut av skolen, særlig de svakeste elevene. Kunnskapsministeren tror derimot tiltakene vil få motsatt effekt.

- Det er nettopp disse elevene som er mest avhengig av faste rammer i skolen, sier han.

(©NTB)