Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha mer eiendomsskatt og omkamp om lakseskatten

I utkastet til nytt prinsipprogram går et Venstre-utvalg ledet av Iselin Nybø inn for økt skatt på eiendom og grunnrenteskatt. Men selv ikke i gruppa er alle enige.

LEDER ARBEIDET: Statsråd for høyere utdanning, Iseling Nybø har ledet arbeidet med nytt prinsipprogram i Venstre. Her sammen med partileder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen
LEDER ARBEIDET: Statsråd for høyere utdanning, Iseling Nybø har ledet arbeidet med nytt prinsipprogram i Venstre. Her sammen med partileder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen Vis mer

Venstre taler sine regjeringspartnere midt imot i sitt nye utkast til prinsipprogram, som legges fram i dag.

Under ledelse av statsråd for høyere utdanning Iselin Nybø, foreslår programkomiteen å vri skatten slik at folk velger grønt, slik at den bidrar til omfordeling og ikke hemmer verdiskapning.

De tar til orde for «brede skattegrunnlag og lavere satser» for at ulempene fra skatter blir minst mulig, og skriver.

«Eksempler på dette er å vri skatten i retning eiendom og grunnrente.»

VIL HA LAKSESKATT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark er en av dem som har sittet i utvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA LAKSESKATT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark er en av dem som har sittet i utvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Omkamp om lakseskatt

Dette er stikk i strid med politikken til samarbeidspartier i regjeringen, Frp og Høyre, der spesielt Frp har kampen mot eiendomsskatt som en hovedsak.

Det er også i strid med vedtak på Venstres eget landsmøte i fjor om ikke å innføre grunnrenteskatt på laks. Også Høyre og Frp gjorde vedtak om dette på sine landsmøter.

På spørsmål om dette betyr at de vil ha omkamp om lakseskatten, svarer utvalgsmedlem Sondre Handsmark et klart «ja».

- Grunnrentebeskatningen er nesten den mest effektive skatten en kan ha. Den kan være nesten så høy en vil uten at det går utover verdiskapningen. Her har noen få tjent milliarder på ressurser det er knapphet på, de skatter lite og gir knapt noe tilbake til lokalsamfunnet. Ved å skatte her, kan vi senke skatten på det som skaper verdier, som at folk er i arbeid, ved å for eksempel senke selskapsskatten, mener han.

Han mener eiendomsskatten også kan økes.

- Det bidrar ikke til verdiskapning. Hvis du sammenlikner Norge med OECD, så ser du at vi har lite skatt på eiendom og arv sammenliknet med andre land. Vi mener det er mer fornuftig å kunne senke skatten på arbeid. At folk arver penger eller sylter pengene ned i eiendom er ikke noe som skaper verdier, sier Hansmark.

- Dere har ikke akkurat skjelet til samarbeidspartiene deres?

- Nei, det er snarere motsatt. I et prinsipprogram skal man se bort fra strategiske hensyn, sier Hansmark.

- Kjempetabbe

Venstres landsmøte stemte mot å innføre grunnrenteskatt på oppdrett, men Sondre Hansmark regner likevel med få møtet med seg i år .

- Før landsmøtet ble vi utsatt for en massiv lobbykampanje fra laksenæringen rette mot de borgerlige partiene. At vi stemte ned lakseskatten mener jeg var en kjempetabbe. Dette er ikke penger som går til kommunene, det går rett i lomma på laksebaronene, sier han og fortsetter:

- Vi ønsker at det skal gå tilbake til lokalsamfunnet. Det er begrenset med steder man kan drive med oppdrett, de må betale for at de får legge beslag på en begrenset ressurs. Det regner jeg med at lønnsmøtet er enig i.

Diskuterte nasjonal eiendomsskatt

Ifølge Hansmark har Venstre-komiteen bak forslaget vært uenige om det bør være en nasjonal eiendomsskatt, noe han selv har tatt til orde for, eller om dette skal være opp til den enkelte kommune.

- Eiendomsskatt er ikke akkurat en veldig populær skatt i Norge?

- Kanskje ikke, men jeg er opptatt av at dette ikke skal ramme de minste boligene. Venstre-politikere er opptatt av å ha et høyt bunnfradrag, sier han.

- Det er ikke vanlige folk sin skyld at det spares altfor mye i bolig, det er snakk om spekulanter som kjøper opp store bygårder. Det er de som sørger for at det er en overvekt av feil investeringer. Vi er opptatt av å få et skattesystem som gjør at de flytter investeringene sine over i verdiskapning.

Ikke alle medlemmene i komiteen er enig i at eiendomskatt er en god ide. Trine Noodt, Venstre-politiker fra Finnmark, har tatt dissens på dette punktet.

- Jeg har tatt dissens fordi jeg er grunnleggende uenig i at det er bra å skatte det at folk har tak over hodet. Det er ikke noe en kan velge, det er noe en må ha. Dette betyr så mye for meg at det var riktig for meg å ta dissens, noe jeg ikke tar lett på, sier hun til Dagbladet.

Vil øke CO2-avgiften

Også i dagens prinsipprogram, vil Venstre ha et grønt skattesystem. Nå framheves det enda tydeligere.

- At det i praksis må bety, er en kraftig økning av CO2-avgiften. Den har økt hvert år vi har sittet i regjeringen, men er nå på 544 kroner per tonn og må opp på minst 1500 kroner per tonn. Det betyr å skifte skattebyrden over på de som forurenser. Hvis myndighetene skal regulerer dette gjennom forbud, blir det fort veldig upopulært og tungvint. Det mest effektive er å få en pris på å forurense slik at markedet hjelper oss, sier han.

- Ulikehetskrise

Han mener en omlegging av skattesystemet er nødvendig for å få med seg folk.

- Det er flere og flere som tar inn over seg at det jeg nesten vil kalle ulikhetskrisen vil få stadig større plass i debatten. Når vi skal gjennom en grønn omstilling. Da må vi få folk med oss, hvis ikke vil vi se opprør som i Frankrike. For oss handler det om å se en sammenheng. Om Høyre og Frp vil gå til valg på store lettelser for de formuende i landet, vil ikke Venstre nødvendigvis gå med på det. Det handler om å gjøre det enklere for vanlige folk og sørge for mer verdiskapning.

Hva partiet lander på blir klart når partiet samles til et svært begivenhetsrikt landsmøte i midten av april. Her skal også nytt Stortingsprogram for 2021-valget vedtas, i tillegg til at ledertrioen står på gjenvalg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media